+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Emlékhelyek napja
2022. május 16. hétfő 19:06 - Keszthely
Emlékhelyek napja
A Nemzeti Örökség Intézete 2022. május 14-én negyedik alkalommal rendezte meg az Emlékhelyek Napját. Az országos programsorozathoz a Helikon Kastélymúzeum ezúttal is kapcsolódott. Tárlatvezetéssel és lovasbemutatóval emlékeztek Mary Hamiltonra, a hercegnő halálának 100. évfordulóján.

Kériné Ódor Orsolya beszélt az Emlékhelyek napján tartott tárlatvezetésen II. Festetics Tasziló feleségéről, Mary Hamiltonról. A kastély sárga szalonjában olyan tárlat várta a látogatókat, amelynek képi és írott anyaga kapcsolódott a hercegnő életének legfontosabb eseményeihez, aki 1922 május 14-én hunyt el. A kamara kiállítással emlékeznek Lady Hamiltonra,  halálának 100. évfordulóján.   A Helikon Kastélymúzeum portrészobájában az érdeklődők a hercegné  jótetteiről is hallhattak.

"Lady Mary Hamilton, ahogy az akkori keszthelyiek is hívták, a szegények édesanyja. Nemcsak  mint úrasszony, mint hercegasszony élte  a mindennapjait, hanem bizony a város életében is nagyon fontos szerepet játszott. Nagyon nagy mértékben támogatta Keszthely város szegényeit, sőtaz I.Világháborúban a mai Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola helyén lévő zárdában pedig Mária kórházat hozott létre az I. Világháború sebesültek számára."

A zenét, divatot ,irodalmat kedvelő hercegné  hódolt kedvelt szabadidős tevékenységének a lovaglásnak is. A Hintómúzeum melletti parkban lovasbemutató várta a közönséget, ahol a dámalovaglás stílusáról is hallhattak a jelenlévők. A nézők között nem csak a történelem, hanem a lovassport szerelmesei is érdeklődéssel figyelték a bemutatót.

"Bajáról érkeztem és kiskorom óta nagyon szeretek lovagolni. Sokat jártam. Sajnos voltak kihagyások is. Sajnos mostanában nem nagyon tudtam járni, de nagyon szeretnék. Nem adom fel."- mondta el Kelle Nikoletta.

A negyedik alkalommal megrendezett Emlékhelyek napján ötven történelmi emlékhely várta programmal a látogatókat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár