+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátását
2022. május 6. péntek 18:30 - Keszthely
Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátását
Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátási rendszerét. A tervezésre hárommilliárd forint támogatást nyert a DRV. Várhatóan 2024-től kezdődhet el akivitelezés, mely során korszerűsítik a rendszert és új vízbázisokat vonnak be, például a Murát és karsztvizeket. A fejlesztés 181 település 320 ezer lakosát érinti és csaknem egymillió turistát, akik a nyári szezonban látogatnak el a Balatonhoz.

A Balaton térségében nagy mértékben fejlődik a turizmus, nagyszabású ingatlanfejlesztések zajlottak és zajlanak jelenleg is. A Covid-járvány miatt is több időt töltenek el a nagyvárosi ingatlantulajdonosok a magyar tengernél. Ez jelentős vízigénnyel jár, amit a szolgáltatónak biztosítani kell.

Jelenleg a nyári megnövekedett vízigényt a Balatonból biztosítják. Fonyódon és Balatonfüreden is üzemelnek vízkivételi művek. A Balaton vize sérülékeny, csapadékhiány is előfordulhat és fertőtlenítőszert is alkalmazni kell.A 70-es, 80-as években épült objektumok korszerűtlenek, csakúgy mint a térség hálózata. A karsztvízből vegyszer nélkül, negyed annyi költséggel állítható elő ivóvíz. 

A régió ivóvízellátásának a korszerűsítését célzó projekt lényege, hogy fenntartható módon, többet termeljenek ki a nyirádi karsztvízből és két új kartsztbázist is becsatoljanak. A tervek közt szerepel, hogy a Muráról is ellássák a déli területeket.  A folyóvíz mennyisége és kémiai vízminősége kedvezőbb a Balatonénál.

Lakatos Edina, a DRV szóvivője: „Ebből a három forrásból ugyanis hosszú távon lehet biztosítani azt a szükséges ivóvízmennyisége, ráadásul ezek kiváló minőségű ivóvizek és a Balaton körül mindenütt, az északi-, a déli parton és keleti medencében is gazdaságos üzemeltetési feltételek mellett. Ezen kívül a Mura vize besegíthet a zalai és somogyi termőterületeknek az öntözésébe is, enyhítve ezzel a klímaváltozással összhangban fellépő aszályoknak is a káros hatásait. Ez tehát a koncepciónak a lényege és most a tervezési szakaszba léptünk be, ez egy három éves folyamat első lépésként.”  

A tervezési időszakban ki kell jelölni azokat a területeket, amiket érinteni fog a vezeték- és a különböző objektumok építése, hatástanulmányokat kell készíteni, engedélyeztetési folyamatokat végig vinni. A beruházás mértékét jól jelzi, hogy csak a tervezésre hárommilliárd forintot kell fordítani. Ekkora ivóvíz-ellátási fejlesztés nem volt még Magyarországon. A kivitelezés az évtized végére valósulhat meg.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus