+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődött a szúnyoggyérítés a Balatonnál is
2022. május 5. csütörtök 16:48 - Keszthely, Gyenesdiás
Elkezdődött a szúnyoggyérítés a Balatonnál is
A Balatonon is elkezdődött a szúnyoggyérítés. Ma a légi biológiai folyamat zajlott. A száraz időszak miatt ebben az évben később kezdődték el a munkát, a csípőszúnyogok lárvái most bújnak csak ki a tojásokból. A gyérítés nem csak a helyi lakosság komfortja miatt lényeges, hanem turisztikai szempontból is.

A szúnyoggyérítést a Balatoni Szövetség évek óta biológiai úton végzi. Ilyenkor a tenyészőhelyekhez juttatnak el olyan szert, amelyek kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítják el, más élőlényekre ártalmatlan. Az idei száraz tél hatására kisebb területen találni olyan lárva tenyészőhelyeket, ahol a csípőszúnyogok is kifejlődnek.

„Ezt kb. úgy tudom számokkal érzékeltetni, hogy 2600 hektár szokott lenni az éves átlag. Most összességében 800 hektárt tudunk légi biológiával kezelni. Nyilvánvalóan ebben az is benne van, hogy feleslegesen nem kívánnánk területeket ezzel az úgynevezett BTI-készítménnyel kezelni.” - osztotta meg Sáringer-Kenyeres Tamás szakértői csoportvezető.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is végez gyérítést. A biológiai módszer hatékonyságának növelésére 2 éve indítottak el egy feltérképezési programot. Ennek célja, hogy felmérjék a szúnyogok legfontosabb tenyészőhelyeit. A Balaton környékéről régóta van pontos információjuk. Ők a főszezonban segítenek a munkában.

„2020-ban a Duna mentén, ’21-ben a Tisza északkeleti részén, Dráva mentén és a Velencei-tónál. Idén pedig a Tisza-tó, a Tisza alsóbb szakasza, a Kőrös és a Szigetköz került sorra. A Balaton környékéről már nagyon régóta nagyon pontos térképek állnak rendelkezésre, hogy a tó pontosan melyik részén vannak a szúnyogtenyésző helyek.” - mondta el Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Balaton-parti településeken sok a szállásadó. Nekik is lényeges, hogy sikeres legyen a szúnyoggyérítés. A vendégek kényelme minden szempontból az első. Ezen a szálláson évek óta nincs panasz a szúnyogokra.

„A vendégeink első kérdései között van mindenképpen, hogy mennyi a szúnyog a Balaton-partján. Az az igazság, hogy bármennyire is szép és kényelmes a vendégházunk, azért a nyaralás mégis csak a szabad levegőről szól. Ezért nagyon szeretnek a teraszon lenni, rendkívül sok a kiránduló a Balaton-parton, úgyhogy számunkra nagyon fontos, hogy a szúnyogirtás megfelelő módon történjen itt a környezetünknek.” - ismertette Halász Gabriella szállásadó.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a magánterületeken is vannak tenyészőhelyek. Az esővíztárolókat érdemes lefedni. Az egyéb tárgyakon megmaradt vizet – ha nem hasznosítsuk – öntsük ki.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A térségbe 39 gázüzemű és 8 dízelmotorral felszerelt jármű érkezett, ezek a hónap végétől közlekednek.
 
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
 
Tudományos diákkonferenciát rendeztek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban.
 
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
 
A megelőzés ebben az esetben is az egyik legfontosabb.
 
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus