+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több kapitális vad is terítékre került Zalában
2022. május 5. csütörtök 15:14 - Zala megye
Több kapitális vad is terítékre került Zalában
Eredményes évet zártak a zalai vadászok. A járványhelyzet alakulásának köszönhetően visszatértek a külföldi vendégek. Számos nagyvad került terítékre, több mint 8500 gímszarvast és 5400 őzet ejtettek el a 2021/2022-es évadban. A vadásztársaságoknak azonban nehézséget okoz a kiadások jelentős emelkedése.

A pandémia idején bevezetett korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerültek a vadásztársaságok is. A külföldi vendégek – akik egyébként a klientúra 80%-át teszik ki – nem tudtak jönni. Az elmúlt szezonban azonban visszatértek a vadászok, akik főként Ausztriából, Németországból és a Benelux államokból érkeztek. Amerikai nimródok őzbak vadászaton vettek részt a nyáron.

„A zalai vadászatok bevételeinek nagy része az egyértelműen a gímbika vadászatból áll. A gímbika vadászat nagyon nagy, 80%-a külföldi vendégekkel van kilövetve. A tavalyi év volt az ismét, amikor a vendégek meg tudtak jönni, így tudtuk értékesíteni ezeket a bikákat. Azt kell, hogy mondjam, hogy az elmúlt évben aránylag sikeres volt a vadászatunk, a bevételeink lényegesen meghaladták a költségeinket.” - tájékoztatott Varga Jenő, a Gazdász Vadásztársaság elnöke.

A tavalyi szezonban kapitális gímbikák is puskavégre kerültek. A bemutatott 1920 gímtrófea közül 885 példány érmes lett. Az 57 zalai vadászterület összbevétele 2,8 milliárd forint volt, a kiadások meghaladták a 2,47 milliárd forintot. A legnagyobb bevételt, 932 millió forintot a belföldi vadászatból érték el. Az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete 3000 engedélyt állított ki. A vadászat ára 15 éve változatlan, a tíz kilogramm trófeasúly feletti gímszarvasbika elejtése 3 millió forintba kerül. A kiadások azonban jelentősen nőttek.

„Nem tudtak árat emelni a vadászatra jogosultak. Ezzel szemben a kiadásokban a vadkár agyon-nagyon megemelkedett. Még ha azt is mondom, hogy a tavalyi meg a tavalyelőtti vadkár mennyiség, hogyha ezt terményben nézem, nem is emelkedett, de az árak olyan szinten elmentek, hogy megháromszorozódtak. Ezt még a tavalyi szezonban és a tavalyelőtti szezonban ki tudta gazdálkodni az 57 vadászatra jogosult. Hogy ebben a szezonban mi lesz, azt most itt nem tudom megmondani Önöknek.” - tette hozzá Győrvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Szervezetének titkára.

Az elmúlt szezonban mezőgazdasági vadkárra rekordösszeget, több mint 700 millió forintot fizettek ki Zala megyében. A károkat a nagyvadak további csökkentésével szeretnék mérsékelni. Jelentős az elütött vadakból eredő kár is. A vadásztársaságok felhívják az autósok figyelmét, hogy erdős területeken, főleg ahol tábla is jelzi a vadveszélyt körültekintően és csökkentett sebességgel közlekedjenek.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus