+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 250 éves a keszthelyi középfokú oktatás
2022. május 2. hétfő 16:21 - Keszthely
250 éves a keszthelyi középfokú oktatás
250 éves a keszthelyi középfokú oktatás. Ebből az alkalomból nyílt meg a Balatoni Múzeumban egy olyan tárlat, amely az elmúlt időszakot eleveníti fel képekkel, különféle tárgyakkal. 1772-ben alapította meg a Festetics család a keszthelyi középfokú oktatás első intézményét, a három évfolyamos gimnáziumot.

A kiállításon látható képek, könyvek, tárgyak egy felhívás alapján kerültek a bemutatott gyűjteménybe, mivel az eltelt kétszázötven év keszthelyi oktatás- illetve iskolatörténetének ránk maradt anyaga nem összefüggő. Az egykori és mai diákokra, tanárokra számítottak, akik a saját maguk által megőrzött relikviákat adták kölcsön a kiállításra. "Adták a szövegeket, a fotókat; akiktől kértünk tárgyakat, relikviákat, tankönyveket, azok azt is adtak. Sok magánszemély is jelentkezett - pontosan úgy, mint egykor a keszthelyi iskolákkal kapcsolatban lévő egykori diák, hozzátartozó, tanár. Végülis egy kiállításra való anyag a gyűjtés két hónapja alatt összejött" - tudtuk meg Haász Gabriellától, a kiállítás rendezőjétől.

A zenés, verses műsorokkal színesített ünnepségen a középiskolai múlt meghatározó képviselői ültek. A megszólított iskolák közösségei fontosnak tartják a hagyományőrzést. Az elért eredményeket számon tartják, és saját jubileumaikat, ünnepeiket méltó módon megtartják.

"Bízunk abban, hogy ez a nemes múlt, ez a jövőre is példa lesz Keszthely városnak arra, hogy Keszthely iskolaváros volt, most is az, és reméljük, hogy a jövőben is az lesz. Mind az alapfokú, mind a középfokú, mind pedig az egyetemi oktatás terén" - vélekedett Gárdos Tamás, a Vajda János Öregdiákok Egyesülete elnöke.

A Balatoni Múzeum régebbi iskolatörténeti kiállítások, gyűjtemények anyagából is kapott tárgyakat a tárlathoz. Eredetileg csupán a gimnáziumról szólt volna ez a bemutató. Ám a jelenlegi öt keszthelyi középiskola közül a Vajda János Gimnázium, a Premontrei Szakgimnázium és Technikum, valamint a Közgazdasági Technikum mondhatja magát az 1772-ben alapított iskola utódintézményének. "Javasoltam, hogy ne csak a Vajda János Gimnázium múltját és a gimnáziumot tárjuk fel, hiszen ebben a 250 évben több középfokú oktatási intézmény is működött, illetve működik a mai napig, amelyek már több évtizedes múltra tekintenek vissza. Úgyhogy őket is megkerestük, így aztán egy színes, tényleg a keszthelyi középfokú oktatást bemutató tárlatot tudunk a nagyközönség elé tárni" - mondta el Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A kétszázötven év történetét átfogó kiállítás október 2-ig látogatható a Balatoni Múzeumban.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár