+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a vitorlás évad Keszthelyen
2022. május 2. hétfő 16:01 - Keszthely
Megkezdődött a vitorlás évad Keszthelyen
A JAVSE hagyományos május elsejei, jó hangulatú viadalán a szél is kedvezett a hajósoknak. A vitorlázók betegség- és balesetmentes szezont várnak. A József Attila Vitorlás Sport Egyesület tagsága a saját versenyek mellett a KYC szombati sorozatára és a Pünkösdi Regattára is készül.

A startjelre 27 hajó rajtolt el az évadnyitó versenyen két futamán. Egyenlő erősségű és egyenletes irányú keleti szél dagasztotta a vitorlákat. Kékszalag-győztes kormányos és a keszthelyi Büki Gábor nevével fémjelzett HUN3Bogi legénysége is emelte a viadal színvonalát. Hagyományos olimpiai háromszög pályát jelöltek ki a rendezők.

„Yardstick I., Yardstick II. és Yardstick III. hajóosztályban versenyeznek. Ez azt jelenti, hogy a különböző típusú hajók különböző előnyszámokba vanna besorolva és ezért hasonló esélyekkel tudnak indulni, azok is akiknek esetleg lassabb a hajójuk, mint akinek gyorsabb hajója van. Ez az előnyszám biztosítja, hogy hasonló eséllyel indulhassanak a versenyzők” - nyilatkozta Kayser Miklós rendező. 

Az 1975-ben alakult honvéd sportegyesület felbomlása után, 1995 lett önálló a Keszthelyi József Attila Vitorlás Sport Egyesület. Azóta minden év május elsején versennyel nyitja a szezont a JAVSE. Az aktív tagság mellett más hajósok is vitorlát bontottak Keszthelyen. 

Vancsura Miklós elnök: „Mindenki indulhat, a keszthelyi medencéből jönnek főleg. Egészen a túloldalról, a déli partról, Gyenes, Györök végig. Ilyenkor még nincs annyi hajó a vízen, de a szenvedélyesebb versenyzők már előre betáblázzák a naptárjukba, hogy a JAVSE évadnyitó az május elseje.”

A verseny egybeesik a keszthelyi évadnyitóval is. A vitorlázók igyekeznek minden évben a Balatonba dobott koszorút kihalászni. Ezt a klubházuknál függesztik ki a versenyt lezáró összejövetelen, ahol kemencés csülök és sör a menü. A JAVSE az évadnyitó mellett évadzárót és augusztusi buliversenyt is szervez. Profi hajósaik tavaly két pontot szereztek a szövetségi versenyeken, mellyel a 77-ből a 12-ik helyet szerezték meg kategóriájukban. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár