+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Digitalizáció: az építőiparnak is lépést kell tartania
2022. április 27. szerda 14:03 - Keszthely
Digitalizáció: az építőiparnak is lépést kell tartania
Az építőipar digitalizációjáról szerveztek tanfolyamot Keszthelyen. Az ország minden pontjáról érkeztek vállalkozók az Ipartestületek Országos Szövetségének programjára. A képzés célja, hogyaz elektronikus eszközök és felületek alkalmazására tanítsa meg a festőket, kőműveseket. villanyszerelőket.

A digitalizáció hozza el az építőipar forradalmát. Táblagépek, lézeres szkennerek, tervező és kommunikációs programok állnak már most is az ágazat rendelkezésére. A megrendelők mellett a kormányzat is elvárja a digitalizációt: elektronikus építési naplót kell vezetni és ügyfélkaput kell használni. Ezek az eszközök növelik a hatékonyságot, gyorsítják a munkát. 

Németh László, az IPOSZ elnöke: „A lakosság kiszolgálásához ma már elengedhetetlen szinte, hogy akár egy látványtervet, vagy valamit benyújtsanak. Ehhez kezelni kell ezeket a programokat és be kell tudni mutatni, hogy éppen egy burkolat hogyan fog kinézni egy fürdőszobában, vagy éppen egy színezés után hogy fog kinézni az a ház.”

A hatékonyság javítása mellett a munkaerőhiányra is megoldást jelent az innováció és a technológia. Különböző kommunikációs programok segítik a kapcsolattartást a kivitelezők között, illetve a megrendelőkkel. Az iparos így időt tud megtakarítani.  Az Ipartestületek Országos Szövetségének célja, hogy a vállalkozókat képezze és felkészítse a mindennapok kihívásaira. Ezért szerveztek már második alkalommal ingyenes képzést Keszthelyen. 

„Amitől jellemzően mindenki megijed első hallásra az például az elektronikus építési napló, amelynek nem olyan bonyolult egyébként a használata és néhány alapvető információ átadása után már mindenki könnyedén elboldogul vele. Ilyen jellegű bátorsággyűjtésre alkalmas ez a képzés” - nyilatkozta Hülber Attila, az IPOSZ tanácsadója. 

Dani Zoltán Budapestről érkezett. Festőként dolgozik. Hisz az élethosszig tartó tanulásban és abban, hogy a digitalizációt alkalmazni kell az építőiparban is.

„Ma már nem elég annyi, hogy valaki egy kockás füzeten oda adja az árajánlatot, hogy ennyi a munkadíj, ennyi az anyagköltség és aláhúzza, összeadva és kész, bruttó, nettó. Már nem ezt várják el a megrendelők, szeretnék azt látni, hogy milyen lesz a végeredmény, hogy néz ki, pontosan miből áll össze, milyen munkafolyamatokból áll össze. Ehhez a digitalizáció egy nagyon szép hátteret tud adni” - mondta televízónknak a budapesti iparos. 

A három napos tanfolyam teljesen ingyenes. Szállást és étkezést is biztosítanak az iparosoknak. Az IPOSZ Hévízen üzemeltet saját szállodát, ezért és a Keszthelyi Ipartestülettel ápolt jó kapcsolat miatt szervezték ide képzésüket. A város és a térség szempontjából is fontos, hogy ilyen eseménynek ad otthont Keszthely.

Nagy Bálint polgármester: „Látjuk azt, hogy egyre fontosabb az a nagyon gyorsan történő változás, fejlődés, melynek akarva, akaratlanul is mindig a részesei vagyunk, ez kihat természetesen a különböző szakmákra, az iparosokra is. Örvendetes az, hogy lehetőség van arra és Keszthely lehet annak a mai rendezvénynek a házigazdája, amelyre az ország különböző területeiről érkeznek iparosok, iparos szakemberek.”

A képzés az ajánlattételre és az alvállalkozói együttműködésre fókuszál. Az IPOSZ pályázati forrásból valósítja meg a kurzust. A három napra több mint ötven résztvevőt várnak.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus