+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 176. szezonját kezdte meg a BAHART
2022. április 19. kedd 13:05 - Keszthely/Balatonfüred
176. szezonját kezdte meg a BAHART
Elindult a 176. balatoni hajózási szezon. A kikötőkből Nagyszombaton futottak ki az első sétahajók. A BAHART a világjárvány ellenére is jó évet zárt tavaly csaknem 4 milliárd forintos bevétellel. Az idén új menetrenddel és online jegyvásárlási lehetőséggel is várják az utasokat.

Keszthelyen a Helka futott ki a kikötőből. Az idén 131 éves hajó évek óta a Balaton-parti városban teljesít szolgálatot. A sétahajózás népszerű a helyiek és a turisták körében is. Már az első nap négy időpontban indultak el a járművek, az egy órás programon járatonként 25-30-an hajókáztak.          

„Tarnaméráról jöttünk, és tudtuk, hogy ma indul a hajózás. A gyerekekkel mindig, ha itt vagyunk a Balatonon, akkor ki szoktunk jönni hajókázni.” - mondta egy utas, Fejős Gábor.

Az utasokat a szeles idő sem tántorította el a hajózástól. Néhányan a fedélzetre is kimerészkedtek fotózkodni. A BAHART az elmúlt években kiemelt szerepet szánt a flottafejlesztésnek. Nem csak új hajókat építenek, hanem a régieket is felújítják. A Helka belső terét tavaly, a 130 éves jubileumra modernizálták.    

„Jó a hajókirándulás, remek. Volt egy kis italozás is lent, az alsó részen, meg vagyunk elégedve. Három évvel ezelőtt voltam itt, sok a változás. Látom, építik a Helikon Szállót, utak, minden le van kövezve. Jól érezzük magunkat.” - tette hozzá egy másik utas, Tóth Rudolf.

A Helkát 1891-ben tették vízre. A Balaton egyik legrégebbi hajóját 1945-ben süllyesztették el a németek. Többszöri átépítése ellenére is megőrizte 19. századi külsejét. Legnagyobb hossza 35 méter, legnagyobb szélessége 5 méter. Befogadóképessége 120 fő. Keszthelyen nem csak a hajózás élménye, hanem a Helka történelme is csábítja az utasokat.

„Ez a nagyon szép nosztalgiahajó már 8 éve itt van Keszthelyen. A Keszthelyi-öbölben tesz másfél óránként egy körutat. Nagyon szép a táj, eljutunk a Szent Mihály-kápolnáig, itt fordulunk. Érdemes sétahajózni ezzel a szép sétahajóval.” - tájékoztatott a Helka parancsnoka, Pliha János.

A 2022-es balatoni hajózási szezont Balatonfüreden nyitották meg. A Szent Miklós zászlóshajón elhangzott, 2021-ben 650 ezer ember utazott a BAHART járataival. Jól teljesített a cég kikötő- és vízépítő ágazata is, ezért idén csaknem 1 milliárd forintot tudnak fejlesztésekre fordítani.

„A fejlesztések egyik csoportja érinti a hajókat és a kikötőket. Mára egy egységes hajóparkot tudtunk megvalósítani. Utaskomfortban, arculatban azt gondolom, hogy a BAHART hajói valóban különlegesek és egységesek. Dolgozunk azon is, hogy ez a hajópark bővüljön. Kettő komp és kettő darab katamaránnak folyik az építése, melyek, ha minden jól megy, még az idei évben a Balatonra tudnak kerülni, majd végszerelés után a flotta részét képezni.” - emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

A BAHART-nál tovább folytatódik a meglévő hajók környezetvédelmi korszerűsítése. Zajlik a személyhajó- és kompkikötők felújításának tervezése. Egyszerűsödött a honlap és májustól online jegyvásárlás is lesz. A hajózás történelmi múltja is rendkívül gazdag a Balatonon. 

„A Főnix gályát a Festetics család építette. A mai napig a valaha létezett legnagyobb vitorláshajó, ami működött a Balatonon. Tehát hozzátartozik Keszthely és környékének életéhez a hajózás is, de nem csak a nagy hajók, hanem itt elsősorban a vitorlázás, és mindenfajta kisebb hajó, ami rendkívül kedvelt.” - tette hozzá Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője.

Az előszezonban hétvégente indulnak sétahajók a keszthelyi kikötőből. A főszezontól már menetrend szerinti járatokkal is lehet közlekedni, és bulihajó is lesz.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus