+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 2000 éves pénzérméket mutattak be
2022. április 5. kedd 13:54 - Zalaapáti
2000 éves pénzérméket mutattak be
2000 éves pénzérméket mutattak be Zalaapátiban. A kincsleletet 1919-ben találták régészek Hosszúfaluban, az egykori Bocsota major területén. A településen nem csak a nagy értékű érméket láthatják az érdeklődők. A Balatoni Múzeum foglalkozásokat is szervez az iskola diákjainak.

Hogyan kerülnek a kincsek a földbe? Milyen technikákkal dolgoznak a régészek és mi egyáltalán a régész feladata? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a zalaapáti iskola diákjai.

„Számomra nagyon különleges volt, és szinte hihetetlen, hogy ezek az érmék, amik mögöttem vannak, a római korból származnak, és, hogy ezek tényleg eredetiek.” - mondta Petrik Margaréta, a zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola diákja.

A Balatoni Múzeum dolgozói a kényszerbezárás idején kipakolták a raktárt. Ekkor kerültek elő ezek a pénzérmék. Az intézmény birtokában 350 darab bronz szeszterciusz van, ennek a többségét bemutatják Zalaapátiban.

„Jelentős, akár országos szinten is, mert egy viszonylag korai időszakból, az első érmék Vespasianus császár uralkodása idejéből, időszámításunk szerint a 60-as évekből származnak. 154 körül záródik az éremlelet, nagyon jó megtartású leletek vannak benne, így az előzetes értékbecslés alapján több milliód tételről beszélünk, tehát én azt gondolom, hogy egy kuriózum.” - emelte ki Klinger László, a Balatoni Múzeum régésze.

Az érmék utaztatása nem volt kis feladat. A leletek szállítását ugyanis darabonként kellett engedélyeztetni és adminisztrálni. A Balatoni Múzeum ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a tárgyakat is kivigyék az intézményből.

„Nekünk már volt egy ilyen elgondolásunk, hogy bizonyos gyűjteményeket, bizonyos gyűjtemény részeket utaztatunk egyes településekre, ahonnan előkerültek. Polgármester úr megkeresett minket, és lezajlott ez a COVID része az életünknek, és így belevetettük magunkat ebbe a dologba. Úgyhogy összekötjük most a múzeumpedagógiát, a kiállításokat.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

Zalaapáti számára kiemelkedő, hogy bemutathatja a kincseket. A település életében ugyanis jelentős, hogy múltja immár 2000 évre is visszavezethető.

„Nekünk ez azt mondja és azt igazolja, hogy igazán kiváló helyen lakunk, kiváló hely ez a Zala völgye, kiváló a térség, mert itt mindig szerettek élni. Ismerjük meg a múltunkat, és azzal mi is többek, gazdagabbak leszünk. És büszkék leszünk arra a területre, arra a részre, ahol lakunk.” - tette hozzá Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere.

A kincslelet jövő hétfőig látható a település polgármesteri hivatalában. Szombaton előadást is hallgathatnak az érdeklődők a gyűjteményről.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus