+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újra látogatható a Festetics-kilátó
2022. március 30. szerda 19:15 - Gyenesdiás
Újra látogatható a Festetics-kilátó
Megújult a Festetics-kilátó. A Keszthelyi-hegység kedvelt kilátóját uniós forrásból, egy GINOP-os pályázat keretében renoválták. A munkálatra azért volt szükség, mert az elmúlt 22 év alatt nagymértékben romlott a fa tartószerkezet állapota. A megerősítő munkálatok a Magyar Turisztikai Ügynökség által vezetett közös konzorcium részeként történtek.

A turisták és a helyiek körében is az egyik legnépszerűbb a Festetics-kilátó. Két évvel ezelőtt mintegy 28.000 ember látogatta meg az építményt. A 2000-ben épült 230 méteren emelkedő, háromszintes kilátó szerkezetét 2020-ban mérte fel szakember. Akkor vált biztossá, hogy szükség van a javításra. másfél éve volt lezárva.

A kilátó szerda óta látogatható újra. Uniós pályázat keretében újították fel. A 27 millió forintos összköltségű projekthez 21 millió forintos támogatást kaptak. Ezen belül több fejlesztést is elvégeztek.  

„Kilátópontokat szerettünk volna összekapcsolni egy egységes hálózatba. És hogy a beszédben is említettem, látogatószámlálókat is elhelyeztünk a kilátóknál. Ezzel is próbáljuk mérni azt, hogy melyek a legkedveltebb kilátóhelyek. És nyilván ezek köré próbálunk további közjófejlesztéseket csoportosítani.” - ismertette Varga László a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

Zala megyében számos fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban. Ezek mind hozzájárulnak az itt élők jólétéhez.

„A megújítás összhangban van a megye fejlődésével. Hiszen a Modern városok program, a Magyar falu program, a vidékfejlesztés Zala megyében nagyon szép eredményeket ért el és folyamatban van a rengeteg pályázat, amivel a vidék megújul Magyarországon. És ez a kilátó is hozzásegíti a Balatont és térségét, hogy a turisztikai látványosságok megújultak, illetve az emberek, családok jöhetnek szabadidő eltöltésre.” - emelte ki Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott.

A Festetics-kilátó a térség ékköve. Az aktív turizmus felértékelődött az elmúlt időszakban. Ezért is fontos, hogy megőrizzük természeti értékeinket.

„Azt gondolom, hogy nekünk egy nagy feladatunk az,  hogy minden olyan, ami az aktív turizmushoz kapcsolódik és ami valóban az egyik legnagyobb értéke Keszthely és térségének azt a lehető legjobban tudjuk kiaknázni. De ezt úgy tudjuk megtenni, hogy közben figyelmet fordítsunk a természeti értékek megvédésére is.” - fogalmazott Nagy Bálint polgármester.

Az egész országban népszerű már a természetjárás. A térségben viszont már régóta nagy hagyománya van. Ezt jelzi az is, hogy a Festetics-kilátó 22 éve épült.

„A környéken egyre több kilátó van. Az egyik kedvencem nekem egy györöki kilátó és ez a másik. Mert ide azért fel lehet futni vagy esetleg sétálni, kutyával vagy társasággal is feljönni. Nagyon jó helyen van a környékbeli élőknek is. Hát láthatjuk itt a Keszthelyi-hegység is úgy az életünk része, a Nagymező és a környéke, vagy maga a Balaton. Ez együtt adja ki a környéknek a varázsát és ezekhez segítenek ezek a kilátók.” - mondta el Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

A Bakonyerdő Zrt. kiemelt célja a természeti javak hosszú távú fenntartása. A Bakonyba, a Balaton-partra pihenni érkezőknek kirándulóhelyeket, tornapályákat, tanösvényeket, kilátókat, túraútvonalakat hoznak létre.   

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
 
A város jó gazdálkodásának köszönhetően van forrás, hogy a legrosszabb állapotban lévő utakat javítsák.
 
Megnyitotta kapuit a termelői piac Gyenesdiáson
 
Ötödik alkalommal mártóztak meg a hideg Balatonban a “Tavaszköszöntő csobbanás” résztvevői.
 
Az idén is nagyon sok zarándok vett részt a két keszthelyi plébánia által szervezett városi keresztúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus