Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megérkezett a Totem Keszthelyre
2022. már. 29. kedd | Keszthely
Megérkezett a Totem Keszthelyre
Keszthelyre került a Totem. Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás ikonikus üdvözlő kapuja a Vadászati Múzeum parkjában kapott végleges helyet. A 11 tonna hullajtott szarvasagancsból készült alkotás szimbóluma a vadászati kultúra és társadalom összefogásának.

Egy évig készült a 15 méter magas és 22 méter széles alkotás. Az agancsokat magánszemélyek és vadásztársaságok ajánlották fel a művésznek. A szarvas fejet ábrázoló mű az „Egy a természettel” Vadászati és természeti Világkiállításra készült, ahol több százezer ember láthatta. A szobrot az elmúlt hetekben szállították és rakták össze Keszthelyen.

„A létrejötte, az alkotás folyamata önmagában sem szokványos. Amikor az ötlet megfogalmazódott, hogy hullajtott agancsból készítsünk egy olyan installációt, amely világszenzációt is jelent, hiszen a világon nincs ekkora és ilyen formátumú alkotás, de egyúttal a magyar vadásztársadalom, ha úgy tetszik, a magyar vadászati kultúra összefogásának is a szimbóluma, akkor magunk sem tudtuk, hogy mire vállalkozunk.” - mondta Kovács Zoltán államtitkár, a világkiállítás kormánybiztosa.

A Totem megalkotására Szőke Gábor Miklóst kérték fel. A szobrászművész olyan üdvözlőkaput tervezett, amely szimbolizálja magyarságunkat, az ősi erőt és valaminek a kezdetét. A Totem szorosan kapcsolódik a vadászati világkiállítás jelmondatához: Egy a természettel. A szobor a jövő generációinak is emléket állít.

„Csodaszarvas legendához nyúltam vissza, és egy hatalmas, bőgő szarvas fejet terveztem meg, ami egy szimbolikus kapu. Valaminek a kezdetét jelenti, egy átlényegülő tér is egyben. Magában hordozza ez a szobor az Egy természettel jelmondatát is ezáltal. Elkezdtem tervezni a szobrot, és rájöttem, hogy ez nem lehet kicsi.” - emelte ki Szőke Gábor Miklós, a Totem alkotója.

Keszthely kiemelt vidéki helyszíne volt a vadászati világkiállításnak. A budapesti eseménynek köszönhetően nem csak bemutatkozhatott a Balaton-parti város, de a Vadászati Múzeum is bővülhetett. Keszthelyen kiemelten fontos a Festetics-örökség védelme és gyarapítása, ehhez a törekvéshez járul hozzá a Totem is.

„Az elmúlt években is jelentős fejlesztésekkel megáldott Festetics-kastély, Festetics-örökség nagyon nagy hívó szó volt. Gondoljunk arra, hogy például rendezvények, esküvők szempontjából is nagyon sokan érkeznek ide  az ország különböző területeiről, hogy életük fontos pillanatait itt tölthessék el. Azt gondolom, most egy olyan új elemmel bővült ez a keszthelyi kínálat, Festetics-kínálat, ami azt gondolom, hogy méltóképpen tudja még tovább öregbíteni mind a Festetics-örökséget, mind pedig a városnak és a térségnek a hírnevét.” - tájékoztatott Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

A világkiállítás a következő évekre is ad feladatot. Országszerte, így Keszthelyen is több programot szerveznek még a témához kapcsolódóan.      

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 17. kedd 18:32 | Keszthely
Idén is megtartotta hagyományos rendezvényét a Vadászati Kulturális Egyesület a Vadászati Kultúra Ünnepén
| 2023. júl. 18. kedd 16:45 | Balatonederics
Színes programmal várták az érdeklődőket balatonedericsi Afrika Múzeumban.
| 2022. dec. 13. kedd 11:27 | Keszthely
Vadászati és természetfotós kiállítás nyílt Keszthelyen.
| 2022. nov. 17. csütörtök 16:33 | Keszthely
A kötet az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás trófeáinak katalógusa.
| 2022. okt. 10. hétfő 15:53 | Keszthely
Semjén Zsolt miniszterelnök - helyettes mondott beszédet Keszthelyen a Vadászati Kultúra Napján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.