+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bem-szablyát, jatagánt és Kossuth pisztolyát is kézbe vehették
2022. március 11. péntek 11:26 - Sármellék
Bem-szablyát, jatagánt és Kossuth pisztolyát is kézbe vehették
A Márciusi ifjak című foglalkozáson az 1848-49-es eseményekhez köthető műtárgyakat ismerhetik meg a tanulók. A Balatoni Múzeum múzeumpedagógiai programján kézbe vehetik a fiatalok az eszközöket és kérdéseket is tehetnek fel. Legutóbb a Sármelléki Általános Iskolába látogatott el az utazó múzeum.

A Bem-szablyát mutatja be a gyermekeknek Németh Péter. Ezt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején is használták a katonák. Pengéjének egyik oldalán egészalakos Mária-kép és a magyar koronás címer van, míg a másikon egy lovas huszár és egy kettős kereszt.

„Érdekel, elég jó ez a történelem. Nagyon érdekel engem. Ugye történelmet is tanulunk és akkor elég jól szoktam szerintem teljesíteni.” - osztotta meg Németh Barnabás tanuló.

A bemutatón előkerült egy török eredetű fegyver, a jatagán is. Ezt a 16-19. században használták. A lőfegyverek sem maradhattak ki a sorból. A csappantyús pisztoly a lovas katonák eszköze volt, melyet a nyereg mellett tároltak. Egy kuriózum is szerepel a Balatoni Múzeum műtárgyai között. Kossuth Lajos egyik pisztolya van a birtokukban, ennek valódiságát dokumentumok támasztják alá. A fiatalok között többen voltak olyanok, akik régóta érdeklődnek a fegyverek iránt.

„Nekem nagyon tetszett, sok ritka fegyvert láttam, tök jó volt.” - emelte ki Kulcsár Márk tanuló.

A Balatoni Múzeum 7 éve döntött úgy, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozásait intézményen kívül is biztosítja. Leginkább óvodák és általános iskolák igénylik ezeket a programokat. Céljuk az, hogy azok a diákok is megismerhessék a műtárgyakat, akiknek nincs lehetőségük ellátogatni hozzájuk.

„Másrészt pedig így az egyes településeknek a lakossága számára is egy pluszt ad valahogy ez a hír, ez az élmény. A gyerekek hazaviszik, hogy igen, itt volt az iskolában, a településen a múzeum, eredeti tárgyakat mutatnak és ez kicsit megmozgatja az emberek gondolatait. Valahol ez egy további cél is, hogy tárgyadományozások révén azért gondoljanak a múzeumokra.” - ismertette  Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója.

A ’48-as szabadságharchoz kapcsolódó tárgyakat március 15-én a Balatoni Múzeum Családi napján is meg lehet tekinteni. A programon kézműves foglalkozás is lesz, ahol csákót és pártát is készítenek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus