+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egyre több a róka a belvárosban
2022. március 10. csütörtök 18:13 - Keszthely
Egyre több a róka a belvárosban
Egyre többen látnak rókát Keszthely utcáin. Az állatok jól alkalmazkodnak, a bő táplálékforrás miatt lehet velük találkozni a városokban is. A NÉBIH 30 éve végez veszettségmentesítést. Évek óta nincs tudomásuk ilyen betegségben szenvedő állatról. Viszont, ha valaki mégis gyanakodna erre, az intézménytől kaphat segítséget.

Tavaly óta megszaporodott a rókákkal kapcsolatos bejelentések száma a keszthelyi önkormányzathoz. Leginkább a késő esti, hajnali órákban jelennek meg az állatok az utcákon. Előfordulnak olyan esetek is, amikor nappal is találkoznak velük a lakosok. Minden esetben a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy a NÉBIH Zöld Számát kell hívni.

„A közelmúltban volt egy hasonló esetünk. Ott közösen a rendőrkapitányság munkatársával próbáltunk eljárni. Járáshivatal vezető asszonnyal is egyeztettünk. Tehát próbálunk nyilván ezekben valamilyen megoldást találni, de ez az a zöld szám, ahol ezeket a bejelentéseket meg lehet tenni. Az önkormányzat, amiben tud, segít, de sajnos hatáskörrel ebben az ügyben nem rendelkezünk.” - mondta el dr. Gábor Hajnalka jegyző.

A róka nagyon alkalmazkodó állat. Ennivaló keresése miatt jelenik meg a lakókörnyezetben. Itt ugyanis könnyebben talál élelmiszerhulladékot, rágcsálókat vagy a kedvenceknek kihelyezett eledel maradékát. Ezért már nem csak az erdős területek mellett vagy a kertvárosban gyakori a rókalátogató. A közösségi oldalakon is gyakran számolnak be a lakosok arról, hogy ezt a ragadozót látták Keszthely utcáin. Leginkább a Fodor, a Szent Miklós, a Dózsa György, illetve a Vak Bottyán utcákban, a park mentén és a Zámori városrészben találkoznak ezzel az állattal.

A rókákkal a kapcsolatot el kell kerülni. Hívjuk fel magunkra a figyelmet és adjunk nekik teret, hogy el tudjanak menni – javasolják a szakértők. Kifejezetten ajánlott eltávolodni tőlük, ha túl barátkozóak, görcsös tüneteket produkálnak vagy a bénulás jelei láthatóak rajta. Ezek a veszettség leggyakoribb tünetei. A rókák immunizálása 1992 óta zajlik. Repülőgépekről szórják ki a vakcinákat tartalmazó csalétkeket.

„Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon kedvező a helyzet veszettség szempontjából, hiszen 2017 óta nem találtunk veszett állatot Magyarországon. Sem háziállatot, sem vadonélő állatot. Sőt, hogy még jobb hírt mondjak és Keszthely felé tendáljak, a Dunántúlon 2008 óta nem fordult elő veszett állat.” - ismertette Dr. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő.

A szakemberek azt javasolják, figyeljünk jobban a környezetünkre és ne édesgessük magunkhoz a vadonélő állatokat. A legtöbbet ez ellen úgy tehetünk, ha megfelelő módon tároljuk az élelmiszerhulladékot, a kiskedvencek eledelének maradékát pedig éjszakára elzárható helyre tesszük.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nőnapi rendezvényt tartott a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub.
 
A hagyományok tiszteletére, azok megtartásával igyekeztek divatos tárgyakat alkotni Keszthelyen.
 
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében idén is túrára hívták a természet szerelmeseit.
 
A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat.
 
Két autó ütközött Keszthely és Alsópáhok között.
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus