Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mi tegyünk, ha elpusztult rókát látunk?
2023. jan. 31. kedd | Keszthely
Mi tegyünk, ha elpusztult rókát látunk?
Rókatetem keltett riadalmat a keszthelyi kutyások körében. Hétvégén találták meg az elpusztult állatot, amit azóta elszállítottak. Egyre több róka bukkan fel a városban. A szakemberek szerint veszettségtől nem kell tartani, de nem árt óvatosnak lenni a vadon élő állatokkal.

Szombat reggel vették észre kutyasétáltatók, hogy egy rókatetem fekszik a Balogh Ferenc utca menti kárpótlási területen. Az elpusztult állaton nem látszottak betegség, veszettség jelei, a közösségi oldalakon is csak találgattak, hogy mitől pusztulhatott el. Többen keresték a keszthelyi gyepmestert és az illetékes vadásztársaságot, hogy kinek a feladata, hogy elszállítsa a tetemet.

Ilyen esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal zöldszámát kell hívni. Így tett egy keszthelyi kutyás is és hétfőn már nem volt itt a tetem. Ha valaki élő rókával találkozik, amely veszettség tüneteit mutatja, akkor is a NÉBIH-et kell értesíteni.

 Görcsök, rendellenes fejtartás és állkapocs-csattogtatás - így néz ki egy veszett róka. A veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Keszthelyen és más lakott területeken is egyre gyakrabban lehet találkozni rókával. Három éve egy belvárosi háztetőn napozó a ravaszdit kaptak lencsevégre. Az állat könnyen megszokja az ember közelségét és gazdag táplálékforrást jelent neki egy szemetes vagy a kedvtelésből tartott állatoknak kihelyezett eledel. Az állatokkal való kontaktust mindazonáltal maximálisan kerülni kell. A térségben nem kell tartani veszettségtől.

Dr. Pallós László, a Nébih országos állatvédelmi főfelügyelője: „A veszettség megjelenésének az esélye minimális, főleg a nyugati országrészben, hiszen a vakcinázásnak köszönhetően nagyon jelentősen visszaszorult a betegség. Ami most meg is jelent, az közvetlenül a keleti határszélnél egy-egy szórványos eset, amely valószínűsíthetően Ukrajnából bejött rókákon keresztül érkezett hozzánk. Tehát ott, a nyugati régióban meglehetősen kicsi az esély arra hogy az ember veszett állattal találkozik. Viszont miután rettegett betegségről van szó, azért nem árt, hogy ha résen vagyunk.”

A rókák immunizálása 1992 óta zajlik Magyarországon. Előtte százas nagyságrendben fordultak elő veszett állatok. A csalétkeket repülőgépről szórják ki. Az immunizáció olyan sikeres, hogy már csak a déli, keleti határ mentén kell vakcinázni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Keszthely
A lakosság figyelmét, hogy hívja fel az önkormányzat.
| 2022. már. 10. csütörtök 18:13 | Keszthely
Veszettségtől nem kell tartani, a Dunántúlon 2008 óta nem találtak ebben a betegségben szenvedő állatot.
| 2021. máj. 20. csütörtök 18:21 | Keszthely
A kisrókák védelme érdekében várhatóan csak a nyár végén kerül erre sor.
| 2020. nov. 16. hétfő 16:09 | Keszthely
Ismeretlen állattól tartanak a kutyatulajdonosok a nyugati városrészben.
| 2019. okt. 15. kedd 13:46 | Keszthely
Hazánk déli, keleti és észak-keleti megyében szórják ki repülőgépről a veszettség elleni készítményeket.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.