Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A téli ízekről tanultak a VSZK-sok
2022. már. 7. hétfő | Keszthely
A téli ízekről tanultak a VSZK-sok
Sertésételek kóstolására hívták tanáraikat, szüleiket és diáktársaikat a VSZK-sok. A hagyományőrző téli projekt apropóján egy technikumi és egy szakképzős osztály ismerhette meg a vidéki életstílushoz hozzátartozó gasztronómiát. Az ott tanultakat bemutatták zátórendezvényükön.

Toros káposzta, töltött dagadó, pirított máj és velő is szerepelt a kínálatban. Két osztály ismerkedhetett meg a VSZK partnereinél a hagyományos téli ízekkel és azok főzésével, sütésével. A tanultak alapján készítettek el a sertésételeket.

„Ma már nagyon ritka, hogy egy faluban, vidéken rendszeresen sertést vágnak. Ezeknek a műveleteknek az ismerete lassan ki fog veszni. Ugyanakkor az ételeinket nem hagyhatjuk, azért küzdeni kell mindenkinek. A vendéglátósoknak van ezzel dolga és éppen ezért a tanulóinkat arra serkentjük, hogy találkozzanak az ételekkel, készítsék ezeket az ételeket, illetve tudják majd esetleg ők is továbbadni ezeket az ételeket.” - ismertette Gombkötő János szakoktató.

A tizedikesek felszolgáló ismereteiket mutathatták meg a projektzárón. A terítékek felhelyezése precizitást igényel.

„Az elején nagyon izgultam, mert most csinálok életemben először ilyet. Amúgy nagyon tetszett. Megtálaltunk, kiraktuk a székeket, elrendeztünk mindent és ez olyan új, de mégis nagyon izgalmas volt.” - osztotta meg Molnár Enikő Jázmin tanuló.

A szakmai oktatáson belül többször vesznek részt a diákok hasonló projektekben. Ez egyfajta elvárás is a szakmai intézmények felé, hogy a tananyag egy részét így adják át a hallgatóknak. 

„Nincs új a nap alatt, az intézményünk falai között is már kollégák dolgoztak projektmódszerrel. Azt gondolom, hogy a gyakorlatok különösen ilyen szempontból kiemelhető, hogy így működtek projektformában. És várni lehet azt, hogy több ilyen projekt megvalósul a tanév során.” - emelte ki Fisli István igazgató.

Az eseményre a pedagógusok és a diákok mellett meghívták a szakmai partnereket és a szülőket is. Mindannyian megkóstolhatták, hogy mit tanultak a projektben résztevő fiatalok.

„Nagyon finom. Mi ehhez hozzá vagyunk szokva, hogyha bármilyen iskolai rendezvény van, szakoktatóink vezetésével a gyerekek rendkívül ízletesen és a hagyományokat megőrizve készítik el az ételeket.” - véleményezte Papp Andrea igazgatóhelyettes.

A sertésételekhez passzoló süteményeket is készítettek a diákok. Pohárkrémeket, szilvalekváros tepertős papucsot és sütőtökös muffint is kóstolhattak a vendégek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. nov. 29. péntek 19:15 | Keszthely
A szálláshelynek és a 13 Séf Egyesületnek köszönhetően szakmai bemutatókat is láthattak a résztvevők.
| 2024. okt. 31. csütörtök 19:15 | Keszthely
Magyarország ismét nagy reményekkel készül az EuroSkills-re, ahol a hazai szakmák kiválóságai Európa legjobbjai között mérettethetik meg magukat.
| 2024. szep. 26. csütörtök 19:15 | Keszthely
Programokat szerveztek a Keszthelyi VSZK-ban a Turizmus Világnapján.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Zalaegerszeg
Jutalmazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőket.
| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszhely
A Balatoni Gasztroakadémián tíz szakember sajátíthatta el a legújabb cukrászati technikákat.
X. évfolyam 22. szám
Megjelenés: 2024. november 22.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:32
Hargita TV
07:00
Híradó
07:45
Göcsej Filmfesztivál
08:42
Göcsej Filmfesztivál
08:51
Fúvósok 30
09:00
Egy csipetnyi szó
09:32
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.