Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A téli ízekről tanultak a VSZK-sok
2022. már. 7. hétfő | Keszthely
A téli ízekről tanultak a VSZK-sok
Sertésételek kóstolására hívták tanáraikat, szüleiket és diáktársaikat a VSZK-sok. A hagyományőrző téli projekt apropóján egy technikumi és egy szakképzős osztály ismerhette meg a vidéki életstílushoz hozzátartozó gasztronómiát. Az ott tanultakat bemutatták zátórendezvényükön.

Toros káposzta, töltött dagadó, pirított máj és velő is szerepelt a kínálatban. Két osztály ismerkedhetett meg a VSZK partnereinél a hagyományos téli ízekkel és azok főzésével, sütésével. A tanultak alapján készítettek el a sertésételeket.

„Ma már nagyon ritka, hogy egy faluban, vidéken rendszeresen sertést vágnak. Ezeknek a műveleteknek az ismerete lassan ki fog veszni. Ugyanakkor az ételeinket nem hagyhatjuk, azért küzdeni kell mindenkinek. A vendéglátósoknak van ezzel dolga és éppen ezért a tanulóinkat arra serkentjük, hogy találkozzanak az ételekkel, készítsék ezeket az ételeket, illetve tudják majd esetleg ők is továbbadni ezeket az ételeket.” - ismertette Gombkötő János szakoktató.

A tizedikesek felszolgáló ismereteiket mutathatták meg a projektzárón. A terítékek felhelyezése precizitást igényel.

„Az elején nagyon izgultam, mert most csinálok életemben először ilyet. Amúgy nagyon tetszett. Megtálaltunk, kiraktuk a székeket, elrendeztünk mindent és ez olyan új, de mégis nagyon izgalmas volt.” - osztotta meg Molnár Enikő Jázmin tanuló.

A szakmai oktatáson belül többször vesznek részt a diákok hasonló projektekben. Ez egyfajta elvárás is a szakmai intézmények felé, hogy a tananyag egy részét így adják át a hallgatóknak. 

„Nincs új a nap alatt, az intézményünk falai között is már kollégák dolgoztak projektmódszerrel. Azt gondolom, hogy a gyakorlatok különösen ilyen szempontból kiemelhető, hogy így működtek projektformában. És várni lehet azt, hogy több ilyen projekt megvalósul a tanév során.” - emelte ki Fisli István igazgató.

Az eseményre a pedagógusok és a diákok mellett meghívták a szakmai partnereket és a szülőket is. Mindannyian megkóstolhatták, hogy mit tanultak a projektben résztevő fiatalok.

„Nagyon finom. Mi ehhez hozzá vagyunk szokva, hogyha bármilyen iskolai rendezvény van, szakoktatóink vezetésével a gyerekek rendkívül ízletesen és a hagyományokat megőrizve készítik el az ételeket.” - véleményezte Papp Andrea igazgatóhelyettes.

A sertésételekhez passzoló süteményeket is készítettek a diákok. Pohárkrémeket, szilvalekváros tepertős papucsot és sütőtökös muffint is kóstolhattak a vendégek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Zalaegerszeg
Jutalmazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőket.
| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszhely
A Balatoni Gasztroakadémián tíz szakember sajátíthatta el a legújabb cukrászati technikákat.
| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Diáknap volt a VSZK-ban. Főzőverseny, osztályok közti vetélkedők és szakmai előadások tarkították a szerdai programot.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
A kollégium első alkalommal tisztelgett a líra ünnepe előtt.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ételkóstolóval egybekötött élményutazásra hívta vendégeit a VSZK.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.