+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a nagyböjt időszaka a katolikus egyházban
2022. március 2. szerda 13:54 - Keszthely
Megkezdődött a nagyböjt időszaka a katolikus egyházban
A hamvazószerda a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdőnapja. A katolikus egyház önmegtartóztatásra kéri híveit a húsvétot megelőző 40 napban. Szokások és jellemző népi ételek is kapcsolódnak ehhez az időszakhoz.

Hamvazószerda a bűnbánati idő első napja a katolikus egyházban. Ennek jeleként hamut szórnak a hívek fejére. A húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt egyben erőfeszítés és lemondás is.

„A 40 napos böjtben számomra fontos a jó cselekedet, hogy segítsünk bajba jutott embertársainkon és hogy sokat imádkozzunk, többet mint egyébként szoktunk, meg a békéért, ez most ugye aktuális, hogy a békéért is imádkozzunk” - nyilatkozta Hullai Adél, a Ranolder iskola tanulója. 

Fontos, hogy az Úr iránti szeretetből böjtöljünk, mert így sokkal több lelki erőnk lesz. Hamvazószerda és nagypéntek szigorú böjti nap: a felnőtt, egészséges hívek legfeljebb háromszor étkezhetnek, egyszer lakhatnak jól és nem ehetnek húst. A húsvétot megelőző negyven napban a böjt mellett és jócselekedeteket vár híveitől az egyház.

Tál Zoltán plébános: „Önmagunk határait is megismerjük ezáltal. Mire vagyunk képesek, amikor lemondunk egy nap valamiről, vagy az egész nagyböjt során elhagyjuk a húsételt, vagy éppen a televízióról, az internet több használatáról mondunk le, vagy éppen az elektronikus kütyüket kevésbé vesszük a kezünkbe. Mindenfajta erőfeszítés, amit meghozunk, segít abban, hogy megismerjük jól önmagunkat, határainkat és növekedjünk az Isten és az ember iránti szeretetben.”

Hamvazószerdával véget ért a farsangi időszak. A népszokások szerint, aki hamvazkodik, annak egész évben nem fog fájni a feje. A böjt idején tiltott a mulatozás, különösen a tánc.

Molnár Csenge néprajzos-muzeológus: „Ez egy pecsenyesütő edény, a 20. század közepén, illetve második felében használták. Hamvazkodás után, amikor az asszonyok hazaértek, igyekeztek az ilyen edényeket elmosni hamuval, annak érdekében, hogy megtisztítsák őket a zsiradéktól. Az volt a cél ugyanis, hogy az elkövetkezendő 40 napban a böjtnek eleget téve ne használjanak ilyen eszközöket, elsősorban tésztákat és zöldségféléket készítettek.”

Zalára jellemző böjti étel a cibereleves, a kásafélék és a mákos tészta.  Nem csak vallási megfontolásból lehet böjtölni. A dietetikusok szerint az egészséges önmegtartóztatás tehermentesítheti a szervezetet és kíméli az emésztőrendszert.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus