+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A tavalyihoz hasonló jó évben bíznak Felsőpáhokon
2022. február 1. kedd 17:43 - Felsőpáhok
A tavalyihoz hasonló jó évben bíznak Felsőpáhokon
A járvány ellenére sikeres évet zártak Felsőpáhokon. Bővült a kamerarendszer, ingyenes köztéri wifit telepítettek és két jelentős pályázati támogatást is elnyertek. A tervek szerint március előtt megkezdik a kultúrház felújítását és a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztését. Idén szeretnék lecserélni a falubuszt és útfelújításra is igényeltek támogatást.

Várhatóan tavaszig megkezdik a könyvtárat is magába foglaló kultúrház külső felújítását. Új tetőt és homlokzati szigetelést kap az 1962-ben épült kultúr. Utoljára 2002-ben volt jelentősebb felújítás a házon. A Magyar falu programban nyertek 25 millió forintot a beruházásra.

„A kulturális életbe elég jó, nagy előrelendülést fog kezdeményezni. Egyre többen fogják használni szerintem a kultúrt és a település arculata meg fog változni ezáltal” - nyilatkozta Prótár Richárd polgármester. 

A másik elnyert pályázati forrást – 25 millió forintot - csapadékvíz-elvezetésre fordíthatja a faluvezetés. A települést átszelő Szent István út északi oldalán építenek ki új rendszert TOP-os támogatásból. Az építőanyagot már megvásárolták és a vállalkozóval is szerződést kötöttek, csak a kedvező időjárásra várnak a kivitelezéshez.  Az elmúlt évben a járvány ellenére sikeresen tudtak gazdálkodni, fejleszteni. Hat új készülékkel bővítették a kamerarendszert, így már 16 kamera szolgálja a közbiztonságot, az egyik berendezés rendszámfelismerős. Ingyenes köztéri wifi-rendszert telepítettek. Két éve nyertek erre 15 ezer euró támogatást, a fejlesztés most fejeződött be. Tavaly pályázati támogatásból épült játszótér a labdarúgópálya mellett, amit még két hintával is kiegészítettek.

„Testület úgy döntött, hogy a Magyar falu programban keretén belül szeretnénk pályázni egy új falugondnoki buszra, 15 millió forintos keretösszegben. A másik pályázat egy BM-es pályázat. A 760-asról lejövő belterületi utunkat szeretnénk újraaszfaltozni, ez is közel 20 millió forintos pályázat, amihez 6 millió forint önerőt hozzá kell tennünk” - mondta a falu első embere. 

A polgármester arról számolt be, hogy a falu költségvetése stabil. Közel 30 millió forint a tartalékuk. Ebből a pénzből kívánják a pályázati önerőket és a saját forrást igénylő fejlesztéseket finanszírozni. Tavaly is az önkormányzati büdzséből fordítottak a temetők megújítására és ingatlant is vásároltak. Idén is vesznek területet, ahol zöldhulladék-lerakót alakítanak ki: „Egész eddig lebegett a levegőben, hogy az avar- és zöldhulladék égetés tiltott lesz. Így az önkormányzat eltervezte, hogy kialakítanánk egy lerakót. Ezt lehet, hogy akkorára sikerül bővíteni, hogy a környező települések is el tudják helyezni és egy külsős vállalkozóval meg el tudnánk vitetni ezt az aprítékot majd az erőműbe, úgyhogy jó helyre kerül a zöldhulladék.”

A polgármester szerint, ha legalább két pályázatot elnyernek és a saját beruházásokat is megvalósítják, akkor jó gazdasági év lehet a 2022-es is. A falu lakossága is tovább gyarapodott tavaly, sok új ingatlan épül és az eladó házak is hamar gazdára találnak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus