+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 225 éves a Georgikon
2022. január 28. péntek 17:55 - Keszthely
225 éves a Georgikon
225 éves a Georgikon. A jubileumi év nyitányaként ma emlékülést szervezett a Georgikon Alapítvány. Az esemény fővédnöke az alapító leszármazottja, Herceg Festetics György volt. A programon neves előadók szóltak Festetics gróf életéről és tevékenységéről. Az ünnepségen Georgikon emlékérmeket is átadtak.

A Georgikon Európa első, legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. Festetics György 1797-ben alapította az intézményt. A gróf saját és mások birtokaira is képzett agrárszakembereket.

A Georgikon 225 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségsorozatot emléküléssel nyitották meg, melynek védnöke az alapító leszármazottja, herceg Festetics György volt, aki Covid-betegsége miatt, online köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: ha nem kellett volna 1945-ben, három évesen elmenekülnie Keszthelyről, biztos a Georgikon hallgatója lett volna. Hozzátette: a Georgikon alapításának évében nagy változások történtek Európában és így lesz ez az elkövetkező években is. 

„Hogy fog kinézni a Georgikon és Keszthely 25 év múlva, mikor a 250 éves ünnepség lesz. Nem vagy elég bátor ezt előrevetíteni, de biztos más lesz, mint amit várunk” - szólt a keszthelyi eseményen jelenlévőkhöz herceg Festetics György. 

A kampusz legrangosabb elismerésével, Georgikon emlékéremmel tüntették ki az ünnepségen Dublecz Károlyt, aki 2003 és 2013 között dékánja volt alma materének. Méltatásában elhangzott, hogy vezetése alatt nőtt a hallgatói létszám és számos stratégiai jelentőségű projekt valósult meg. 

Dr. Dublecz Károly: „Örülök hogy ha úgy gondolják a többiek, meg a külsősök, hogy ez nem volt egy értelmetlen időszak az intézmény életébe. Nyilván akkor nem lesz ez értelmetlen hogy ha ez a jövőt is valamilyen szempontból megalapozza és amiért dolgoztunk, nem csak én, hanem nagyon sokan itt Keszthelyen, vezetőként, vagy nem vezetőként, az hosszabb távon fenn tud maradni.”

Szintén Georgikon emlékérmet vehetett át Polgár J. Péter, aki két cikluson keresztül állt a kar élén. Regnálása alatt meghatározó szerepe volt több sikeres fejlesztés kivitelezésében és az oktatott szakok megújításában. 

Dr. Polgár J. Péter: „Számomra a Georgikonhoz való tartozás egy valódi közösségi élményt jelent, amióta itt dolgozom. Minden egyes választott, vagy pályázott pozíciómban megélhettem ennek a valós összetartó erejét. Ennek a kis városnak, ennek az egyetemi kampusznak a múltja azért néha elég viharos volt, de maga ez a közösség, ami itt kialakult ezeken a viharokon nagyon sokat segített átevezni.”

Az emlékülésen számos neves előadó lépett pódiumra. Festetics György munkásságáról, az általa alapított intézményekről és mecénási tevékenységéről szóltak a meghívottak. Köszöntőt mondott Nagy Bálint. Keszthely polgármestere méltatta a kampuszon zajló fejlesztéseket és támogatásáról biztosította a felsőoktatási intézményt. A Georgikont méltatta a megyegyűlés alelnöke, Ruzsics Ferenc. Az ünnepséget a Georgikon Alapítvány szervezte. 

„Nagyon-nagyon sok mindent történt az elmúlt 225 évben, ezt felsorolni is lehetetlen vállalkozás. Ma azért megpróbáljuk 11 előadás keretében érinteni ezt a témakört. Szeretném jelezni, hogy nem csak erről az egy rendezvényről van szó, hanem az emlékévbe egy sorozat indul a mai rendezvényünkkel és legalább 8-10 rendezvényt fogunk még tartani, amelyek illeszkedni fognak ehhez a szép évfordulóhoz” - nyilatkozta dr. Pálmai Ottó, az alapítvány elnöke. 

A jubileumi évben gazdásztalálkozót is rendeznek, de az olyan hagyományos programok sem maradhatnak el, mint a sárgulás.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus