+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megérkezett Vörsre a gólya
2022. január 25. kedd 15:51 - Vörs
Megérkezett Vörsre a gólya
Megérkezett az ország első gólyája Vörsre. Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. A jó időt ugyan még nem hozta meg a tavasz hírnöke, de egy másik hím gólya is megjelent már a faluban. A vörsiek nagyon örülnek és büszkék a gólyáikra.

Kedden délelőtt szépen rendezgette fészkét Kele. A kisbolt és a templom közötti villanypóznánál január 24-én, hajnalban jelent meg a gólya. Soha ilyen korán nem érkezett még a tavasz hírnöke, általában február közepe-vége táján szoktak landolni az első gólyák.

„Tegnap láttuk meg először, nagyon örültünk neki. Mindig örömmel, büszkeséggel tölt el bennünket, hogy hozzánk jön először az első gólya” - mondta a közeli kosboltban dolgozó Gombócz Gáborné. 

A Kis-Balaton fővárosa címet büszkén viselő Vörs 14 éven keresztül fogadta az első Magyarországra érkező gólyát, Charlie-t. 2020 óta fiókája, Kele a tavasz első hírnöke. Fekete István tiszteletére nevezték el így a madarat. Nem véletlenül, az író a szomszédos templomba rendszeresen járt, amikor a Kis-Balatonnál élt. Nagy meglepetésre, mára még egy gólya megjelent, aki a templom tornyán pihent meg. A falu lakói segítik a madarakat, hiszen ilyenkor még nehezen találnak táplálékot. 

Farkas Dezső alpolgármester: „Rendelkezünk mi is lefagyasztott hallal, tojásokat is kapnak. Elfogyasztanak kis emlősöket, feltalálják magukat. Nagyon széles a spektrum a táplálkozásukat illetően,a mit fogyasztanak. Amit a csőrébe fel tud venni, le tudja nyelni, azt megeszi.”

A gólya mára Vörs jelképévé vált. 2020-ban egy gólya szoborcsoportot is avattak. Az alkotásokat a falu turisztikai látványosságainál helyezték el, amiket egy gyalogtúra keretében lehet megtekinteni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár