Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újra várja a látogatókat a vörsi betlehem
2022. nov. 30. szerda | Vörs
Újra várja a látogatókat a vörsi betlehem
Advent első vasárnapjától ismét látogatható a vörsi betlehem. A hétvégén főleg családok érkeztek a templomba, a délutáni szentmisén már nem volt hely a padsorokban. A bibliai alkotás jövő január végéig látható a templomban.

Énekkel köszöntötték a balatonmáriafürdői ovisok a vörsi betlehemet, ami idén újra a régi pompájában várja a látogatókat. Gróznerné Németi Piroska Bakról érkezett a férjével: "Egy kicsit ráhangolódás a karácsonyra is, hiszen most már egy kicsit az adventi időszakban jó az embernek a lelkét felkészíteni egy ilyen nem mindennapi látványra. Úgy tudom, hogy Európában ez egy rendkívül nagy betlehemnek számít."

1948 óta építik fel a vörsi Szent Márton Templomban Európa legnagyobb templomon belüli betlehemét. A már november közepén megkezdett munkában a helyiek vettek részt. Gere László már több, mint tíz éve dolgozik a betlehem építésén: "Felhasználtunk húsz láda mohát, mintegy tizenhat fenyőfát és hatalmas tujafákat. Az építkezéshez még használtunk új gerendákat, amit már a nyáron beszereztünk" - mondta el.

A betlehemet körülbelül hatvan négyzetméteren alkották meg. A szerkezet alapja egy fémváz, amit az ideiglenesen lebontott Jézus szíve oltár helyén állítottak fel. November 23-ára már majdnem teljesen elkészült a vallási szimbólum. "Szerdán már olyan 95 százalékos készültségben volt az egész. Utána takarítás, és akkor még a takarítás után a belső fákra a fényfüzérek felrakása, kívül a templom előtt egy karácsonyfának felállítása egy kis fényfüzérrel" - tette hozzá Vörs egyik alpolgármestere, az építés szervezője, Simon György.

Az építők azt mondják: soha nem egyforma a bibliai életkép, minden alkalommal változtatnak rajta. Idén - többek között - egy fal-utánzatot alkottak fából, ami a levezető út mellett található. Több, mint hetven esztendős a vörsi betlehem hagyománya. "Jézus születését jelenbe hozza, jeleníti meg, és előkészül a szívünk arra, hogy mi is tudjuk sugározni ezt a békességet családunkban, közösségünkben. Ezért csodálatos ez a vörsi egyházi közösség - egyházközség, de annak kicsit jogi íze van -, akik nagy szeretettel, összefogva készítik minden évben és várják a vendégeket közelről, távolról" - mondta el a teleülés plébánosa, Ungvárszki Imre.

Az adventi vasárnapokon tizennégy órától lesznek szentmisék a vörsi templomban. A programok és a látogatási lehetőségek megtalálhatók a vörsi betlehem honlapján.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. dec. 4. hétfő 13:24 | Vörs
Európa legnagyobb beltéri betlehemét több tízezren keresik fel csaknem két hónap alatt.
| 2022. szep. 30. péntek 18:22 | Balatonszentgyörgy
A beruházás összértéke 470 millió forint.
| 2022. aug. 17. szerda 17:06 | Vörs
Színes programokkal várták a kicsiket és nagyokat a Vörsi Falunapra, a közösség építése volt a cél.
| 2022. jan. 25. kedd 15:51 | Vörs
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
| 2021. nov. 18. csütörtök 17:11 | Vörs
Megkezdődött a vörsi betlehem építése. A nagyközönség advent első vasárnapjától láthatja ismét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.