+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Helyi művészeti csoportokkal ünnepelt Gyenesdiás
2022. január 24. hétfő 14:19 - Gyenesdiás
Helyi művészeti csoportokkal ünnepelt Gyenesdiás
Helyi művészeti csoportok fellépésével ünnepelték a magyar kultúra napját Gyenesdiáson. A Községházán a népdalkör, a néptáncegyüttes, a kórus és a Gyenesdiási Dalárda is fellépett. Az eseményen elhangzott, a település életében rendkívül fontos a magyar kultúra, a hagyományok ápolása és továbbörökítése. Az elmúlt évekhez hasonlóan fotókiállítást is nyitottak, ami Gyenesdiás elmúlt egy évét mutatja be.

A 16 éves Gyenesdiási Dalárda is fellépett a magyar kultúra napján Gyenesdiáson. A településen hagyomány, hogy a Himnusz születésnapját a helyi művészeti csoportokkal ünneplik. A község számára nagyon fontos a magyar kultúra ápolása és továbbörökítése nem csak az ünnepeken és rendezvényeken, hanem a hétköznapokban is. Ehhez a különböző hagyományőrző csoportok tagjai is hozzájárulnak.        

„Ez az egyik életelemünk. Aki tudja, hogy hagyományőrzéssel foglalkozunk, mióta itt vagyunk, már 32 éve, és a dalárdánkkal, a csoportjainkkal ez az életünk egy része. Ez a két év, ez komolyan próbára tett bennünket, nagyon szigorúan betartottuk a szabályokat és most ott tartunk, hogy mindenki háromszorosan oltott, és most már úgy indítottuk az évet, ahogy szoktuk.” - emelte ki a Gyenesdiási Dalárda vezetője, Pékné Orbán Julianna Ilona.

Gyenesdiás egész évben kiemelt figyelmet fordít a színes programpaletta összeállítására. A település rendezvényeiről nem hiányozhatnak a helyi csoportok, nem csak a dalkörök, hanem a Gyenes Néptánc Együttes is rendszeresen fellép. Emellett nagyon népszerűek a kosárfonó és a kézműves szakkörök is. Az ő munkáikból is láthattak összeállítást mindazok, akik ellátogattak a Községházára pénteken.

„Igyekszünk minden évben, és mindig, folyamatosan széles kínálatot nyújtani az itt élőknek, meg nyáron természetesen a turistáknak. Télen inkább ilyenkor a helyi csoportoknak, a helyieknek próbálunk igényes szórakozást vagy kikapcsolódást nyújtani.” - tájékoztatott Hársfalvi Györgyné, a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár rendezvényszervezője.

Az eseményen részt vett az 1991-ben alakult Gyenesdiási Népdalkör és a Községi Kórus is. A magyar kultúra napját a rendszerváltás óta ünnepeljük hazánkban. Gál Lajos polgármester beszédében kifejtette, nemzeti énekünk egyetlen magyart sem hagy érintetlenül, bárhol is éljen a világban. Hozzátette, a kultúra fogalma rendkívül széleskörű, nem csak a művészetek, de a viselkedés, a gasztronómia, a hagyományok is beletartoznak. Elhangzott, ezek megőrzése mind nagyon fontos a megmaradásunkhoz.

„Nagyon büszkék vagyunk arra is természetesen, hogy ilyenkor nem csak a Himnuszunkat, magyar anyanyelvünket, magyarságunkat, egyáltalán zalai magyar és gyenesdiási identitásunkat ünnepeljük, hanem talán azt a közösségi kultúrát is, amely végeredményben meghatározza évről évre azt, hogy hogy élünk itt Gyenesdiáson, milyen fontosak a rendezvényeink, a közösség szerepe, a kultúra ápolása, és mindaz, amit tesznek ezek a közösségek azért, hogy egy-egy évet tartalommal tudjanak kitölteni.” - mondta el Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

Gyenesdiáson már hagyomány, hogy a magyar kultúra napján kiállítást nyitnak a település elmúlt egy évéről. A fényképeken szemügyre vehetik az érdeklődők a fejlesztéseket, de megelevenednek a programok is.    

Regman Karola - Keszthelyi TV       

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár