+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Régi szórakoztató készülékek a keszthelyi múzeumban
2022. január 4. kedd 19:07 - Keszthely
Régi szórakoztató készülékek a keszthelyi múzeumban
Magyarországon egyedülálló a keszthelyi Rádió és Televízió Múzeum kiállítása. Nádler József több mint negyven éves gyűjtőmunkája idézi a rádiózásban, a televíziózásban a technika fejlődését, annak felhasználását.

Nádler József a keszthelyi Rádió és Televízió Múzeum tulajdonosa a Videoton elődvállalatának, a Vadásztölténygyárnak az első távirányítós televízióját mutatta meg a múzeumban. Ma már nagy ritkaságnak számít, csak gyűjtőknél található. A múzeumtulajdonos rádió és tévé műszerész, elektrotechnikus. Egészen fiatal korától gyűjti a régi televíziókat, rádiókat, zenegépeket, magnókat, lejátszókat. Általános iskolás korában már a barátaival készítettek detektoros rádiókat. A technikumi tanulmányai során szaktanára segítségével tett szert bővebb ismeretekre. Mára 1200 darabra duzzadt a gyűjteménye. A régi berendezéseket Nádler József maga restaurálja.

"Van egypár különlegesség, de ez úgy sikerült, hogy a szakmámból adódóan, ugye nem vitték el. Vagy…csinálja meg a tévémet,adok helyette ezt meg azt. Úgy gyűlt össze elég sok. De most már nagyon sokan behozzák az ország különböző részeiből. Nem dobják el. Tudják, hogy jó helyen van itt. S gyűlik-gyűlik. Volt, amit vettem, nagyon sokat kaptam. Azoknak a neve ki is van írva, aki ajándékba adta. Ezzel próbáljuk megtisztelni."- mondta el a gyűjtő.

A múltat felelevenítő érdekességek negyven éves gyűjtőmunka eredménye. A múzeum két nagy helyiségében mintegy 450 darab látható a gyűjteményből. Az 1930-as évektől található technikai csoda a kiállítótermekben. Minden darabon megfigyelhető a változás. Nem csak a működést, irányítást illetően, hanem formailag is. A készülékek egykor igazi bútordarabok voltak a családoknál. A tévék mellett a lemezjátszók fejlődését is végig kísérheti a látogató a múzeumban.  Nem csupán az asztalra, polcra rakható, megszokott formákat látni. Többfunkciós bútor beépített darabja is volt az 50-60-as években. Nádler József szívesen feltesz egy-egy bakelit korongot ma is, és megmutatja a látogatóknak, hogy azt a hangközvetítő berendezést, amit ma egyszerűen lemezjátszónak hívunk bizony jól kitalálták.Igazi látványosságok, egyedi darabok a rádiók soraiban is megtalálhatóak. A magyar rádiózás, melynek története 1925-ig nyúlik vissza, szinte minden fejlődési mozzanatát megidézi a tárlat, egészen a kezdetektől, a néprádión át napjainkig. Sok közülük, ahogy a tévék és a lejátszók is, ma is működőképes.

"Hát vannak ritkaságok. 1928-ból egy detektoros rádió erősítő. Ami nincsen egyetlenegy gyűjtőnek sem. Erre is büszke vagyok, de ezt Bécsből kaptam. "- adott tájékoztatást Nádler József.

A Rádió és Televízió Múzeum jelenleg egy belvárosi régi magtárépületben van.. Nádler József azt mondja, egy nagy leltárt készít a közeljövőben és ahol lehet, még bővíti a kiállított anyagot azokból a tárgyakból, amiket a műhelyében őriz évek óta. Sok szép darabot nem mutatott még meg a közönségnek. A gyűjtést továbbra is folytatja. Az egyedi, ritka daraboknak mindig örül és bízik abban, hogy gyűjteménye sok embernek visszahozza az emlékeit és örömet okoz.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár