+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem nagyon lehet leírni, ki kell próbálni a jeges fürdőzést
2021. december 15. szerda 14:45 - Gyenesdiás
Nem nagyon lehet leírni, ki kell próbálni a jeges fürdőzést
Adventi mártózást rendeztek a Balatonban. Ferenczi Ottó, a keszthelyi rozmár és barátai vettek fagyos fürdőt a Diási Játékstrandon. A gyakorlott fürdőzőkhöz amatőrök is csatlakoztak. Az akció célja az volt, hogy a vírusos időszakban felhívják a figyelmet az egészséges életmódra és a barátságra.

A levegő és a Balaton hőmérséklete is 4 °C körül volt szombaton. Nagykabátban, jól felöltözve beszélgettek az emberek a diási strandon. Néhányan viszont fürdőruhára vetkőztek, hogy megmártózzanak.

A keszthelyi rozmár, Ferenczi Ottó vezetésével vonultak a téli Balatonba a fürdőzők. Majdnem derékig érő mélységig mentek, de a mártózás természetesen nem maradt el. A népes közönség tapssal ismerte el a mutatványt.

Helyi vállalkozók és az önkormányzat felkérésére szervezte meg a fürdőzést Ferenczi Ottó. A keszthelyi rozmár és barátai már gyakorlott mártózók, ha tehetik, rendszeresen fürdenek meg a tóban, akár nyáron, akár télen. Szilvási Dóra a párjával jött el Kaposvárról, korábban még soha nem vettek ilyen hideg fürdőt.

„Igazából kicsit ilyen, majdhogynem égető, ilyen szúrós, nem is tudom hogy mondjam, olyan amit nem nagyon lehet leírni, nem is számítottam ilyesmire, de összességében jó élmény volt” - nyilatkozta Dóra. 

A szakemberek szerint a jeges fürdőzés  jó hatással lehet az erekre, a bőrre, energikusabbá tesz, erősítheti az immunrendszert és testileg-lelkileg frissítő hatású. A fürdőzők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra. Különösen fontosnak érezték ezt a járvány miatt.

Ferenczi Ottó: „Ez nagyon jó immunrendszer erősítő. A másik, az összetartozásra és a barátságra hívjuk fel mindenki figyelmét. Ebben a vírusos időszakban nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra, figyeljünk az egészségóünkre és egymásra mindenképpen tekintettel legyünk. Aki ezt tudja csinálni, bírja a szervezete, azt szeretettel várjuk itt is, Keszthelyen, a városunkba is.”

A fürdőzésen részt vett Nyárádi Zoltán, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Balu kapitány. Barátja, Ferenczi Ottó hatására kezdett el ő is fürdőzni. 30 évig hajózott a Balatonon, most a Rajnán szeli a habokat, de a magyar tenger a mindene.

„Az Ottóval a Helikon strandon le szoktunk ülni a part mellett egy padra és nem is szólunk egymáshoz, csak nézzük a vizet és töltődünk fel azzal a látvánnyal, amit nyújt nekünk ez a csodálatos nyugati része a Balatonnak, mert szerintem ez a legszebb az egész Balatonon. Én végighajóztam keresztbe, hosszába, de nekem ez az igazi” - nyilatkozta Nyárádi Zoltán. 

A szokásos keszthelyi szilveszteri csobbanást nem szervezik meg a járvány miatt. Ferenczi Ottó elmondta, hogy márciusban szeretné megtartani a tavaszköszöntő csobbanást, melyre meghívja barátját, a nemzet rozmárját, Schirilla Györgyöt is.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Festetics-kastélyban adtak hangversenyt.
 
Huszonhetedszer tartották meg a polgárőrség legnagyobb ünnepét
 
Általános iskolásoknak szervezett tábort a keszthelyi rendőrség, a szórakozás mellett tanulnak is.
 
A balesetben nem sérült meg senki, anyagi kár sem keletkezett.
 
A tárlat dr. Petánovics Katalin, az 1970-es években gyűjtött népmesecsokrán alapul.
 
Az időközi választás után köszönetet mondott Kovács Viktória.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár