+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Életút kívül és belül
2021. december 15. szerda 19:10 - Keszthely
Életút kívül és belül
A Fejér György Városi Könyvtárban mutatták be az 1902-ben született Németh Antalné önéletrajzát. A terjedelmes írásokat egykor a gyóntató papjára bízta. Két könyvre való azonban nem kerülhetett a nyilvánosság elé, a harmadikat Dr. Petánovics Katalin néprajzkutató ajánlotta az olvasók figyelmébe.

A Fejér György Városi Könyvtár harmadik adventi programján harmonika szólt. A hangszer nagy szerepet játszott annak a keszthelyi asszonynak az életében, aki 77 évesen felépülve egy súlyos agyvérzésből határozta el, hogy megírja önéletrajzát.

"Akkor érzett rá késztetést, hogy ez megmaradjon az útókornak és így fejezte be, hogy szívesen venné, ha megfilmesítené ezt a kötetet valaki,de változtassák el a neveket, mert őt Keszthelyen mindenki ismeri. Hát most egyelőre film még nem született belőle, de reméljük, hogy majd egyszer igen mert nagyon izgalmas olvasmány, nagyon érdekes.- mondta  akönyvtár igazgatóhelyettese, Kocsondiné Eisenkorb Györgyi.

Németh Antalné, Németh Ilona 1902-ben Vonyarcvashegyen született, ott is kötött házasságot, férjét munkája Keszthelyre szólította, így a városba költöztek. Ezt már Petánovics Katalin néprajzkutató mondta el az olvasóközönségnek. Hozzá jutottak el a kéziratok, amiket Ilona néni Bencsik Pál apátplébánosnak adott át megőrzésre. Petánovics Katalin elmondta, az idős asszony irataiban talált apokaliptikus álmokat feldolgozta és két tudományos kongresszuson is előadta, ugyanis Németh Antalné az álmokkal, azok megfejtésével gyógyított.

"Ez az asszony lépésről-lépésre halad az álmaival. Egyre jobban érti. Meg tudja fejteni a saját álmainak az üzenetét és ezek az üzenetek általában kiterjednek az emberiségre. És ez az asszony mindezt, minden álmot beépít a lelkébe és olyan- képzeljünk el egy lépcsőt, egy piramisra föl- minden álmával följebb és följebb kerül és imádkozik az emberekért. Megérti az álmait, hogy mit kér tőle az ég." - nyilatkozott Petánovics Katalin.

A könyvbemutatón jelen volt Németh Antalné rokonsága. Nevelt lányai és unokái. Az egyszerű, olvasni szerető, különleges képességű nagymamára Ecker Judit így emlékszik vissza.

"Nagyon sokat szokott mesélni a fiatal koráról. Egészen picike korától, a megszületésétől. Ő ugyanis az első testvére – úgy szokta mesélni, hogy – helyett született. Margitka helyett, aki valamilyen betegségben egészen pici korában meghalt és ő mindig másodiknak érezte magát. Tehát ő úgy érezte, hogy a Margitkát helyettesíti. Rengeteget mesélt. Szigorúak voltak a szülei. Amit kiemelt a szüleiről, mindig az volt, hogy ő úgy érezte, hogy az édesanyja nem igazán tudta őt elfogadni. Ő ugyanis egy nagyon karakteres személyiség volt."

Az Életút kívül és belül című önéletrajzi könyvben megtalálható Petánovics Katalin két tanulmánya is. A kötet a Fejér György Városi Könyvtár kiadásában került az olvasók elé.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár