+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egymillió csillag a szegényekért
2021. december 6. hétfő 17:05 - Keszthely
Egymillió csillag a szegényekért
Keszthelyen nyitotta meg az „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási akcióját a Katolikus Karitász. Advent második vasárnapján a városi koszorú lángja mellett számos gyertyát gyújtottak meg az elesett, idős és magányos emberekért. Az ünnepségen elhangzott, a keszthelyi emberek az elmúlt években nagyon sokszor megmutatták, össze tudnak fogni és ki tudnak állni egy-egy jó ügy mellett.

A gyertyagyújtáson a veszprémi érsek arról beszélt, hogy mennyire vágyakozik az ember, hogy fény legyen a szívünkben és az ünnep átjárja egész létünket. Úgy fogalmazott: Isten ünnepet készít a mi szívünkben azáltal, hogy évről-évre ünnepelhetjük Jézus születését, ami életünk alapja és középpontja.

„Mennyire szükség van arra, hogy az ünnep erővel legyen jelen az életünkben. Az ünnep megvédi családjainkat, az ünnep megvédi gyermekeinket, az ünnep megvédi emberségünket, megvédi a férfi és a nő szentségét, megvédi azt a kultúrát, ami az Isten fia megtestesülése miatt tud emberi kultúra lenni” - mondta Udvardy György veszprémi érsek. 

A főpásztor hozzátette, az ünnep erősít bennünket, ezért örömmel gyújtják meg a koszorún a második gyertyalángot, hogy a reménységet erősítse meg bennünk. Az ünnepi gondolatokat követően Udvardy György és Nagy Bálint polgármester közösen gyújtotta meg a koszorú második gyertyáját.

Az ünnepségen a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjai adtak műsort. A gyertyagyújtást követően került sor Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási akciójának nyitányára. Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója elmondta, önkénteseik az ország 12 egyházmegyéjében osztanak gyertyákat.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója: „Az országban több mint 200 településen gyúlnak ki a szeretet lángjai. Egy héten keresztül, nap mint nap fellobban ez a kis gyertyafény és nap, mint nap felhívja a figyelmet arra, hogy törődjünk embertársainkkal, figyeljünk oda rájuk és segítsünk rajtuk.”

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója megköszönte, hogy Keszthelyen kezdődhet meg az egyhetes országos akció. Szijártó László arra kérte a résztvevőket, amikor meggyújtják ezeket a gyertyákat, gondoljanak az elesett, idős és magányos emberekre.

„Ez a figyelemfelkeltő akció valójában, egyszerűen szólva a jóindulatunknak és a jó szándékunknak a kifejeződése. Nagyon sok mindent tehetünk a mellettünk lévőért, az idősekért, a betegekért, a szegényekért. Sok mindent adhatunk nekik. Itt meg kell köszönnöm a keszthelyi karitásznak is az aktív tevékenységét is, akik gyűjtő, osztó munkájukkal segítik a városban lévő, idős, beteg, elesett embertársainkat” - mondta beszédében a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Szijártó László. 

Az ünnepségen kiosztott gyertyákért cserébe arra kérték az embereket, hogy egy imát mondjanak el az elesett, beteg vagy magányos emberekért. A felajánlott adományból és a 1356-os adományvonal keresztül befolyt összegből a Katolikus Karitász önkéntesei szeretetcsomagokat készítenek a rászorulóknak. Keszthely polgármestere megköszönte, hogy a Katolikus Karitász itt tartotta ezt a nyitórendezvényt.

Nagy Bálint polgármester: „Én nagyon büszke vagyok arra, hogy Keszthelyen a keszthelyi emberek, civil szervezetek az elmúlt években nagyon sokszor megmutatták azt, ha szükség van rájuk, akkor össze tudnak fogni és valóban ki tudnak állni egy-egy jó ügy mellett. én azt kérem most Önöktől, hogy ismét tegyük ezt meg, tegyék ezt meg és most az „Egymillió csillag a szegényekért” akciójában ismét vegyük ki a részünket.”

Az esemény zárásaként Udvardy György érsek és Nagy Bálint polgármester ajándékot adott át húsz keszthelyi gyereknek. A csomagokat keszthelyi vállalkozók jóvoltából állíthatták össze.

A második adventi hétvégén is színes programokkal várták a Fő térre érkezőket. Vasárnap este koncertet adtak a Kormorán együttes tagjai. Az esős idő ellenére is szép számmal jelentek meg érdeklődők az adventi forgatagban.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus