+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madárodúval gazdagodott a Közgáz udvara
2021. december 3. péntek 15:15 - Keszthely
Madárodúval gazdagodott a Közgáz udvara
A fenntarthatóság és a zöldítés jegyében telepítettek madárodút a Közgazdasági Technikum udvarára. Mivel a terület kicsi, ezért egyelőre egy odút helyeztek ki. A projektben segítette az iskolát Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő is. A diákok terve az, hogy amennyiben beköltöznek tavasszal a madarak az odúba, egy éven át dokumentálják az életüket, szokásaikat.

Madárodúval gazdagodott a Közgazdasági Technikum udvara. Az odút a keszthelyi önkormányzat közbenjárásával a Gyöngybagoly Alapítványtól vásárolta az oktatási intézmény. Az iskola fontosnak tartja rávilágítani arra, hogy az egyes környezeti, társadalmi, gazdasági jelenségek és problémák összefüggenek egymással. Az elmúlt időszakban beépítették az intézmény gyakorlatába a fenntarthatóság pedagógiáját. Ennek első lépése a madárodú kihelyezése.

„Az iskolánkra jellemző a környezettudatosságra nevelés és a diákönkormányzat ötletet volt, hogy tapasztalati úton is nézzük meg, hogy hogyan működik a környezetben, például hogyan élnek a madarak. Ezt a kezdeményezést továbbvive megtaláltuk Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő urat, akinek volt az ötlete a madárodú kihelyezésével kapcsolatban. Úgy gondoltuk, hogy ez legyen egy éves projekt, a tanulók naplót fognak vezetni. Így tapasztalati úton megnézik, hogy hogyan működnek, hogyan élnek a madarak itt a Közgáz udvarán.” - tájékoztatott Páhi Sándorné Szalai Éva, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági technikum igazgatója.

A madárodút Sáringer-Kenyeres Marcell szakszerű segítségével helyezték el az iskola udvarán. A közösség arra számít, hogy tavasszal egy széncinke pár veszi birtokba az odút, akik fiókáikat is itt nevelik fel. Keszthely önkormányzati képviselője hangsúlyozta, sok más mellett természetvédelmi témákban is a városlakók rendelkezésére állnak, hiszen fontos cél, hogy ne csak intézményi, hanem lakossági szinten is előtérbe kerüljön környezetünk védelme.

„Én mindig ezt hangsúlyozom ki, hogy próbáljunk meg a közvetlen környezetünkre figyelni, mert ki tudja, hogy mi lesz a következő lépés, ki tudja azt, hogy jelen esetben itt az iskola udvarában ha kihelyeznek egy madárodút, ki tudja, hogy hány diák szeretne majd ennek hatására a jövőben a saját kertjében, a saját otthonában, a saját környezetében például madárodút kihelyezni. Tehát én ezt egy fantasztikus iskolai kezdeményezésnek gondolom.” - tette hozzá Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

Az iskola tanulói már nevet is adtak az odú jövőbeni lakóinak, Gizinek és Rudinak fogják hívni a beköltöző madarakat. Az intézmény további odúk kihelyezését is tervezi és madáretetőt is készítenek majd. A diákok pedig egy éven át dokumentálják az odúban zajló eseményeket.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus