+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ilyen még nem volt: duatlon verseny a Hévíz-patakon
2021. december 1. szerda 18:10 - Hévíz-Fenékpuszta
Ilyen még nem volt: duatlon verseny a Hévíz-patakon
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál, illetve annak partján. Az országos szinten is egyedülálló kezdeményezésben két, nem szokványos sportágat párosítottak: az evezést és a futást. A program főszervezője a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. volt.

Kilenc órától folyamatosan indultak a versenyzők a Hévízi-lefolyó zsilipjétől. Saját vagy bérelt kajakokkal, csónakokkal és sup-okkal kellett elevezni Fenékpusztáig, majd visszafelé futni. Egyénileg, valamint két-három fős csapatokban is lehetett indulni. A résztvevők idejét egyénileg mérték. Az ország teljes területéről érkeztek: főként Sopronból, Győrből, Székesfehérvárról és Budapestről, de természetesen a környékről is. Az Ultrabalaton futóverseny csúcstartója, Csécsei Zoltán is részt vett a “Hévízbivaly Duatlon” megmérettetésén. Így fogalmazott: "Ez a Hévízbivaly, szerintem ez egy nagyon profi, nagyon jó név és nagyon versenyzőcsalogató név. Ugye első szervezés, hát meglátjuk, hogy a folyónak a szélessége mennyire fogja befolyásolni a versenyt. Remélem, hogy nem. Nekem sarkalatos pont lesz majd a versenyen a beszállás-kiszállás, meg a manőverezés, mert én nem nagyon szoktam kajakozni."

A Hévízi-lefolyó zsilipjétől induló versenyzők egy körülbelül tíz kilométeres szakaszon eveztek déli irányba. A program elnevezésében a Hévízbivaly arra utal, hogy ötven évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a medret, évente több alkalommal. Hasonló, verseny-szerű kezdeményezés még nem volt ezen a vízfolyáson, így a szervezők sikeresnek tekintik, hogy az esős, borús idő ellenére körülbelül százötvenen vettek részt a programon.

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója így vélekedett: "Kettő célunk van: egy, hogy egy tök jó programot szervezzünk azoknak, akik szeretik a sportokat. A másik pedig az, hogy Hévíz imázsát egy picit frissítsük. Tehát a célunk az, hogy a 40-50 éveseket elérjük azzal, hogy Hévíz nem csak a 90 év felettieknek szól, hanem valóban Hévíz és a környéke annyi aktív programot tud nyújtani, ami kifejezetten izgalmas lehet egy 40 év feletti emberkének, aki alapvetően egész nap a gép előtt görnyed, fáj a háta, és rájön arra, hogy valóban jó a Hévízi tó neki is. Nagyon jók ezek a kezelések, és annyira csodálatos Hévíz környéke - akár a Keszthelyi részt, akár a zalai dombokat nézem -, tele van jó programokkal."

A versenyzők a kenukkal, sup-okkal, kajakokkal a fenékpusztai váltóponthoz igyekeztek. Itt az eszközökből kiszállva, némi frissítő után futva indultak vissza Hévízre. A versenyt a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a Vadlán Ultra Terep Futás és a Vidra Vizitúra csapatával együttműködve valósította meg. A versenyzők között voltak ultrafutók, kajakozók és amatőr sportolók is. A versenyt senki nem adta fel, valamint baleset- és vízbeborulás-mentesen minden induló teljesítette a kitűzött távot. 146 versenyző kapott Hévízbivaly befutó érmet.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Pályázati forrásból és önkormányzati támogatásból valósultak meg Zalaszántón a beruházások.
 
Az erős szél miatt ágleszakadásoktól tartott a strandüzemeltető.
 
18 pálya, 3 nap, több mint 50 induló – ez számokban a 26. Balaton kupa.
 
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
 
A Híradó Plusz vendége: Gyanó Szilvia néprajzkutató.
 
Ószandec és a lengyel-magyar barátság szószólójaként méltatták dr. Cséby Gézát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár