+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / "Példátlan megtorlás a magyar történelemben"
2021. november 5. péntek 15:19 - Keszthely
"Példátlan megtorlás a magyar történelemben"
„Olyan példátlan megtorlás kezdődött meg november 4-ét követően, amilyen nincsen a magyar történelemben” – mondta el dr. Kovács Emőke történész szónoklatában a november 4-i megemlékezésen. A nemzeti gyásznapon a Szent Miklós temetőben idézték fel az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni eseményeket. Elhangzott, hamis pátosz a kádári amnesztia.

Megemlékezésre gyűltek össze a keszthelyiek a Szent Miklós temetőbe csütörtökön délután. November 4-ét 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá a magyar kormány. 1956-ban ezen a napon, hajnali 4 óra 15 perckor vonultak be a szovjet csapatok az országba, hogy leverjék a forradalmat. A városi megemlékezésen dr. Kovács Emőke történész felidézte az akkori eseményeket, valamint elmondta, hamis pátosz, hogy 1963-ban Kádár Jánosék amnesztiát hirdettek.

„Nem felejtették el, és ebben a beszédben ezt szeretném hangsúlyozni, hogy 1963-ban egyáltalán nem nyíltak ki teljesen a kádári börtönök, mert olyan példátlan megtorlás kezdődött meg november 4-ét követően, amilyen – hangsúlyozom – nincsen a magyar történelemben. Kezdődik azzal a nagy katonai szovjet intervencióval, ami egy külső erőnek a megjelenése, egy erődemonstráció. 200.000 szovjet, 19 hadosztály, hatalmas számokról beszélünk. De ez csak az első felvonás. Utána Kádár János irányítja az eseményeket és nagyon szörnyű és pokoli az a megtorlás sorozat, ami kezdődik. Először a karhatalmistáknak az önkényeskedésével, a statáriális bíráláskodásokkal, ami azt jelentette, hogy egy nap leforgása alatt el lehetett bárkit ítélni, szinte bármiért. Meg is tették.”     

A harcok 65 évvel ezelőtt a fővárosban 135 áldozatot követeltek. A forradalomban való részvételért számos magyart kivégeztek. Dr. Kovács Emőke szerint a számok folyamatosan változnak a friss kutatásoknak köszönhetően.

„A történészi álláspontok szerint van olyan történész, aki azt mondja, hogy 223, 230 halálraítélt volt rögtön a megtorlásokat követően. Ez a szám már 300-ra emelkedett. Nagyon nagy szám. Ennyi embert végeztek ki az 1956-os megtorlás következtében. De újra kinyíltak az internáló táboroknak a kapui is. Ugye amikről itt a versben is hallottunk, Recsk, Kistarcsa. Nem tudták Kádárék elhelyezni az elítélteket a börtönökben. Internálni kellet őket újból. És 20.000 embert fogtak valamilyen politikai ítélet alá és gyűjtöttek be. Nagyon nagy számok. És 200.000 ember hagyta el az országot, emigrált egészen a rendszerváltoztatásig, ha megélték a rendszerváltoztatást. Nem tértek haza. De a legsúlyosabb megtorlás az 1957 elejétől kezdődött. És szintén egy Kádári hazugság az, hogy mind ennek  1959-ben vége lett és vége szakadt.”

A szónoklat után Zichy Emőke lelkészasszony és Tál Zoltán plébános  vezetésével a megemlékezők közösen mondták el az Úr imáját az elhunyt áldozatok lelki üdvéért. Az esemény végén helyezték el koszorúikat és mécseseiket a jelenlévők a kopjafánál. A város képviselőtestületének tagjai mellett fejet hajtottak az egyházi méltóságok, a civil szervezetek tagjai, valamint a keszthelyi lakosok is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár