+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület gyűjtésével újították fel a Vitéz-keresztet
2021. október 20. szerda 17:08 - Gyenesdiás
A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület gyűjtésével újították fel a Vitéz-keresztet
A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület adománygyűjtésével újították fel a Vitéz-keresztet Gyenesdiáson. Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttatott Vitéz János és felesége Ságvári Anna. A szobrot Szabó István restaurálta, felújítására 250.000 forintot gyűjtött össze az egyesület.

A Vitéz-kereszt a 71-es főút és a Madách utca kereszteződésében található Gyenesdiáson. 1807-ben állíttatta Vitéz János és felesége Ságvári Anna a Gyenes és Diás közti határvonalra. Érdekessége, hogy felállításának évszáma kronosztikon formájában van feltüntetve, azaz a rajta olvasható latin szövegben rejlő római számok összeadásával kapjuk meg az 1807-et.

Ünnepélyes keretek között adták át a most felújított keresztény jelképet. Gál Lajos polgármester hangsúlyozta, Gyenesdiás évtizedek óta őrzi keresztény kultúráját, ezért fontosak a keresztek is, hiszen mindegyiknek külön jelentősége van. A Gyenes és Diás határán lévő Vitéz-kereszt például egy fogadalmi kereszt, ami egy 26 éves pert zárt le.

„Abban az időszakban, amikor is a diási emberek megharcoltak a jogaikért. Azokért a jogokért, amik itt a szőlőbirtokok és tényleg az itteni területek biztosította a megélhetésüket a családjaik számára. És ha úgy vesszük ez egy összefogáson alapuló 26 esztendő volt. A keresztény kultúra megőrzése segítette őket. Napjainkban is úgy érzem, hogy kell, hogy segítse a kereszt a kereszténységet és mindazokat a kisebb-nagyobb közösségeket, akiknek ez a támasza. Egy közösség, ha egy keresztet újít fel, napjainkban ez egy különleges dolog Európa-szerte talán.”

A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület két éve alakult. Gyenesdiási és keszthelyi fiatalokból áll, akik programok szervezésén kívül fontosnak tartják az örökségvédelmet is. Dongó Árpád egyesületi elnök elmondta, ezért jött a gondolat, hogy a gyenesdiási Vitéz-kereszt felújításában is szerepet kívánnak vállalni. 250.000 forintból tudták finanszírozni a munkát.

„Az egyesületünk tagjai eldöntötték, hogy ezt mindenképpen megcsináljuk. És akkor felmerült az is, hogy gyűjtünk rá adományt. Szerencsére egyesületi tagon kívül nagyon sokan adományoztak a kereszt felújítására, utána kerestünk hozzá egy megfelelő szakembert, aki nagyon szépen elvégezte a munkát."

A felújított keresztet Tüttő Ágoston diakónus szentelte fel. Ezt követően Gál Lajos polgármester és Hársfalvi György képviselő adták át az építményt. A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület célja, hogy további emlékművek felújításában is közre tudjon működni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár