+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bartók fonográffelvételeinek másolatát kapta meg a város
2021. október 18. hétfő 15:11 - Keszthely
Bartók fonográffelvételeinek másolatát kapta meg a város
Két program zajlott le múlt héten Keszthelyen a Bartók Béla emlékév kapcsán. A legkisebbek körtáncot mutattak be a Balaton Színházban, a Fejér György Városi Könyvtárban pedig Bartók Keszthelyen gyűjtött népdalaival ismerkedhettek a résztvevők, valamint átadták a fonográf másolatokat a város számára.

Az Életfa Óvodába járó lányok játékával vette kezdetét a Bartók Bélához köthető programsorozat a Balaton Színház Simándy termében. Az előadásba online kapcsolódott be Kertész Lajos egykori keszthelyi zongoraművész. A színházban felléptek a zeneiskola zongoraszakos növendékei is, akik Bartók darabokat játszottak.

A Fejér György Városi Könyvtárban Bartók Béla Keszthelyen gyűjtött népdalainak fonográf felvételeit hallgathatta meg a közönség. A zeneszerző-népdalgyűjtő összesen 42 népdalt jegyzett le a környékről, ebből 41-et Keszthelyről, egyet Bazsi községből.

A kevésbé ismert dalokat a helyszínen a Család Iskola és a Helikon Kórus segítségével tanulhatták meg a jelenlévők. A Bartók-év főszervezője, Hintalan László János elmondta, felbecsülhetetlen kincs, amit Bartók Béla hagyott ránk.

„Változatokban él a népdal és Bartókék azt mondták, az élet ilyen. Változatokban él, az azt jelenti, hogy nyelvek vannak, a világon nemzetek vannak és nem eszperantóul beszélünk. Na a népdal két üteme az idáig húzódik. Ezt szeretjük az egészben, hogy minden mindennel kapcsolódik és ez a szerves szemlélet, ez az ökológiai szemlélet, ez feltétlen a jövőé. Én ezért hiszek az egészben.”

Bartók Béla hagyatékának fonográf felvételeit a könyvtárban adta át Hintalan László János a város számára. Raffai-Réz Ildikó képviselő elmondta, nagyon vigyázni fognak erre a felbecsülhetetlen értékű kincsre.

„Ez a város számára egy nagyon fontos momentum. Úgyhogy köszönjük is szépen Hintalan László Jánosnak, hogy megkaphattuk ezt a Bartók-gyűjteményt. Mivel hogy ezzel is gyarapodott a városnak a kincseinek száma.”

A programon Galambos Péter vajdás diák olvasott fel részleteket Bartók Péter Apám című könyvéből. A Bartók-év következő programja november 16-án 18 órakor lesz a MATE Georgikon Táj- és Ember Klub szervezésben.

Lendvai Bianka  - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál.
 
Az Ady Endre és a Malom utca között kap új útburkolatot a forgalmas útszakasz.
 
A Madárpark és Pálmaház kapuit be is zárták, jelenleg az óvintézkedéseket végzik.
 
Dosztojevszkijről hallhattak előadást a Fejér György Városi Könyvtárban.
 
Idén első alkalommal várják a látogatókat télen is a gyenesdiási piacon, az adventi hétvégéken.
 
A Balaton Színházban színes produkciókkal és útravaló gondolatokkal tették meghitté az ünnepet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár