+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem szabad félvállról venni a kémények ellenőriztetését!
2021. október 14. csütörtök 15:37 - Keszthely
Nem szabad félvállról venni a kémények ellenőriztetését!
Hamarosan kezdődik a fűtésszezon, aki még nem ellenőriztette a kéményét, az pótolja – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem. Minden 6. lakástűz köthető ugyanis valamilyen szinten a kémények állapotához, vallják a szakemberek. Magánszemélyek számára a kéményseprő hívása ingyenes, csupán időpontot kell egyeztetni. A házakban és lakásokban, ahova cég van bejegyezve, fizetni kell a szolgáltatásért.

Bár hivatalosan október 15-én kezdődik a fűtési szezon, az elmúlt napok hideg időjárása miatt sokan befűtöttek már. A kéményseprők ebben az időszakban leterheltek, hosszabb lehet a várakozási ideje annak, aki még nem ellenőriztette a kéményét. A szolgáltatás fontosságát nem szabad félvállról venni. A tűzoltókat idén már több mint 700 alkalommal riasztották kéménytűzhöz. Megelőzhető lett volna a baj, ha a lakosság igénybe veszi a lehetőséget – vallják a katasztrófavédelem munkatársai.

„Hogyha valaki családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodószervezet, akkor a kéményseprés az önkéntes és természetesen ingyenes. A kéményseprő ugyanakkor csak akkor jön, hogyha a kémény tulajdonos időpontot foglal. Ezt ugye több módon meg lehet tenni, az első a www.kemenysepes.katasztrofavedelem.hu alatt. Természetesen erre telefonon is van lehetőség. Ugye a kéményseprők ügyfélszolgálata a 1818-as telefonszámon érhető el, ahol a telefonnak előbb a 9-es, majd az 1-es nyomógombját kell megnyomni és utána rögtön lehet is megbeszélni egy adott időpontot.” - mondta el Kósi Zsolt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Hozzátette, társasházaknál is ingyenesen végzik a kéményseprést. Ebben az esetben a szakemberek értesítést küldenek ki. Ha nem tartózkodunk az adott időpontban otthon, egy második alkalommal is felkeresnek bennünket, harmadszorra azonban kiszállási díjat kell fizetni. Amennyiben a családi vagy társasházhoz cég vagy egyéni vállalkozás van bejegyezve, az ellenőriztetés kötelezővé válik és fizetni kell érte.

„Ezt már viszont nem mindenesetben a katasztrófavédelem végzi, hanem kéményseprő cégek. Attól a cégtől rendelhetjük  meg ezt a szolgáltatást, ami igazából szimpatikus. Ezt is megnézni és kiválasztani szintén a kemenysepres.katasztrofavédelem.hu oldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva meg lehet adni az irányítószámot és ott ki is dobja nagyon szépen, hogy hol, ki és mikor felelős akár cégként, akár magánszemélyként ezért az ellenőrzésért. Ha egy lakásnak, ahol gazdálkodószervezet van, van saját kéménye, akkor az egész összeget kell kifizetni, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményéhez van csatlakoztatva, akkor a munka ráeső részét kell megtéríteni.”

A katasztrófavédelem munkatársai ajánlják, hogy a kéményseprés mellett a teljes biztonságért érdemes szénmonoxid-érzékelőt és füstjelzőt is beszerezni az otthonunkba.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár