+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rózsaesővel emlékeztek Kis Szent Terézre
2021. október 4. hétfő 15:12 - Keszthely
Rózsaesővel emlékeztek Kis Szent Terézre
Rózsaesővel emlékeztek Kis Szent Terézre vasárnap a Kármelita Bazilikában. A templom névadójának búcsúján Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta a szentmisét. A liturgián részt vettek a Sarutlan Kármeliták Világban Élő rendjének tagjai is. A prédikációban elhangzott, meg kell élnünk azt az örömet, hogy Isten gyermekei vagyunk.

A templom névadójának búcsúján Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta az ünnepi szentmisét. A Kármelita Bazilika zsúfolásig megtelt hívekkel, a liturgiára nem csak Keszthelyről, hanem a fíliákból is érkeztek testvérek. A Magyar Sarutlan Kármelita Rend legnagyobb hazai templomának alapkövét 1927-ben, két évvel Kis Szent Teréz szentté avatása után tették le. A francia szent lelkiségét nem csak az egyházon belül, de a világban élő kármeliták is ápolják.

„1930-ban, októberben már megalakul itt, ebben a bazilikában, ezen a helyen, ahol most vagyunk, az első világban élő kármelita közösség, itt Keszthelyen. Azóta folyamatosan működik ez a közösség, bár 1950-től, a rendek feloszlatásától ugyan szünetelt hivatalosan, de a kedves testvérek, akik akkor a világban élő közösség tagjai voltak, folyamatosan összegyűltek, imádkoztak és élték azt a lelki életet, amit az őseiktől tanultak.” - mondta Varga Zoltánné, a Sarutlan Karmeliták Világban Élő Rendjének tagja.

A plébániák névadó búcsúja az egyik legnagyobb ünnep a közösségek életében. Keszthelyen ilyenkor nem csak Kis Szent Teréz előtt tisztelegnek, hanem a Magyar Sarutlan Kármelita Rend tagjai előtt is. A prédikációjában Dr. Udvardy György az istengyermekiség megéléséről beszélt a híveknek. Hozzátette, a búcsú mindig örömteli.    

„Ünnepi pillanat, találkozási pillanat és a lélek felfrissülésének a pillanata. Így van ez itt, a Kármelben, különösen Kis Szent Teréz ünnepén, hiszen a mi hitünk az nem csak igaz, nem csak jó, nem csak szent, nem csak szép, hanem még kedves is. Éppen ezt a kedvességet hozza közel hozzánk Kis Szent Teréz.” - emelte ki az érsek.

Kis Szent Teréz lelkiségét megőrizve rózsaesővel zárult a szentmise, az aláhulló virágszirmok a szent halálával és jóslatával kapcsolatosak. Az idei búcsút korlátozások nélkül tarthatták meg Keszthelyen. Nagy öröm volt ez a hívek és a plébánia számára is, hiszen a világjárvány miatt tavaly jóval kevesebben vehettek részt az örömünnepen.

„Nagy öröm, hogy nem csak az egyházközösségünk tagjai, hanem az oldallagos filiákból is voltak, Cserszegtomajról, meg a környékről. Nagyon sok olyan emberrel találkoztam, hogy szinte az ország minden szegletéből jelentek meg itt, akik nagyon szeretik és követik Kis Szent Terézt és azt az utat próbálják ők is járni.” - tájékoztatott Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A búcsút követően a hívek egy-egy megszentelt rózsával térhettek haza otthonaikba. Emellett levelet is írhattak Kis Szent Teréz számára, kérve közbenjárását az Úrnál.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár