+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csengey Dénesre emlékeztek a könyvtárban
2021. szeptember 30. csütörtök 15:24 - Keszthely
Csengey Dénesre emlékeztek a könyvtárban
Vers- és prózamondó versennyel, valamint egy könyvbemutatóval is tisztelgett Keszthely városa a harminc esztendővel ezelőtt elhunyt Csengey Dénes emléke előtt. A egykori író és politikus életének utolsó éveit Keszthelyen töltötte. A város képviselő-testülete 2021-et “Csengey emlékévvé” nyilvánította, a két programot ennek jegyében rendezték meg.

A Fejér György Városi Könyvtár egy, a helyi középiskolások részére meghirdetett vers- és prózamondó verseny lebonyolításával csatlakozott a Csengey Dénes-emlékév programsorozatához. A diákok az író alkotásaiból szabadon választhattak. Szabó-Kövi Kamilla már alsós kora óta szaval és nagyon szereti a verseket, a prózákat. "Mindenképp’ szerettem volna részt venni ezen az alkalmon. Még édesanyámat is tanította Csengey Dénesnek a felesége. Hallottam róla, hogy itt lehet szavalni a prózamondó versenyen. Már nagyon sok versenyen részt vettem és úgy gondoltam, hogy ezzel megadnánk Csengey Dénesnek ezt a tiszteletet, ezt a megemlékezést" - mondta el a tanuló.

Az íróként és politikusként egyaránt aktív Csengey Dénes hét évet élt Keszthelyen. Ő volt a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója is. Halálának harmincadik évfordulója alkalmából nyilvánította a város az idei esztendőt Csengey Dénes-emlékévnek.

A verseny első helyezését Galambos Péter nyerte el a zsűritől. A második helyezést megosztva Bruncsics Bernadett és Szabó-Kövi Kamilla érdemelte ki. A zsűri elnöki tisztét Bartusz-Dobosi László vállalta el. Az egykor tanári pályán tevékenykedő, napjainkban a Mathias Corvinus Collegium középiskolás programjában dolgozó irodalomtörténész egy monográfiát is írt Csengey Dénesről. "A Művészeti Akadémiának van egy sorozata, ahol van lehetőség a kortárs költők, írók monografikus - hogy úgy mondjam - újra megjelenítésére, és ebben a sorozatban sikerült Csengey Dénesről egy monográfiát megjelentetni. Tavaly ősszel jelent me, 2020 októberében, de hát ez a járvány teljes egészében elcsúsztatta az időt egy kicsit. Így pont egy évvel utána van lehetőség most megmutatni ezt" - tudtuk meg a szerzőtől.

A délután folyamán egy könyvbemutató is zajlott a könyvtárban, ahol az említett művet ismerhette meg az érdeklődő közönség. A szerző elmondta: a rendszerváltás idején nem lehetett nem észrevenni a József Attila-díjas írót, így rá is nagy hatással volt. A monográfia méltó emléket igyekszik állítani Csengey Dénes rövid életútjának.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus