Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalai
2021. dec. 2. csütörtök | Keszthely
Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalai
Csengey Dénes és Cseh Tamás soha nem hallott dalait adták elő hétfőn a Balaton Színházban. Az író fia által felfedezett félkész dalok és szövegek Beck Zoltán és Szűcs Krisztián jóvoltából formálódtak zenei produkcióvá. Az alkotók a félkész dalok rekonstrukcióiként tekintenek a produkcióra, mely a Másnap címet kapta. Csengey Dénes 30 éve hunyt el. Az író és rendszerváltó politikus 1984-től haláláig élt Keszthelyen.

A magyar könnyűzene két meghatározó alakja tolmácsolta Cseh Tamás és Csengey Dénes dalait a Balaton Színházban. A ’80-as években kezdett együtt dolgozni Csengey és Cseh Tamás. Az 1986-ban elkészült Mélyrepülés című album dalai előtt és után is több közös szerzemény született, némelyik feltehetően Keszthelyen. Csengey Dénes politikai szerepvállalása és korai halála miatt ezeket nem adhatta elő az azóta szintén elhunyt Cseh Tamás. Csengey Dénes fia bukkant rá a kész és félkész dalszövegekre.

„Ezekre én otthon, édesapámnak az egyik dobozában - egy fa dobozban, amit egy somogyi asztalosmester készített, kettő darabot, egyet apának, egyet Cseh Tamásnak – ebben leletem meg néhány dalszöveget, amiket tudtam, hogy a Tamáshoz kapcsolódnak, de nem tudtam, hogy dallam is társul hozzájuk. Ezt követően a Cseh Tamás Archívumban dolgozva – ahol most már több mint három éve vagyok – megtaláltam jó néhány ismeretlen dalnak a hangfelvételét, amit nem tudtak beazonosítani és nekem bevillant, hogy én ezt láttam már otthon annak idején a dobozban” - nyilatkozta Csengey Balázs, aki szerkesztője és dramaturgja a produkciónak.  

A dalszövegek és hangfelvételek összekapcsolása után kereste meg Csengey Balázs Szűcs Krisztián és Beck Zoltán zenészeket, majd Bérczes László rendezőt. Négyük munkájának köszönhetően nyáron, az Ördögkatlan fesztiválon debütált a Másnap című műsor, szeptembertől pedig a budapesti B32 Kultúrtérben havonta, eddig mindig teltházzal adták. Az alkotók inkább a félkész dalok rekonstrukcióiként tekintenek a produkcióra. Ezzel egyfajta alkotótársai lettek a már nem élő Cseh Tamásnak és Csengey Dénesnek. Fontos céljuk volt, hogy ne hazudtolják meg az ő munkájukat. Beck Zoltán„Miközben mégis csak arról van szó, hogy 2021-ben és nem 1986-ban vagyunk és éppenséggel mindegyikünk mögött áll 20-25 év dalszerzői tapasztalat. Nekünk is igazat kellett mondanunk úgy… Úgy mondhatnám, az volt a kihívása a Másnapnak hogy, hogy mondunk úgy igazat, a magunk igazságát hogy tudjuk úgy elmondani, hogy közben a Cseh Tamás és a Csengey Dénes igazságát is mondjuk.”

Az előadók nem akarnak a színpadon Cseh Tamásként viselkedni. Úgy vélik, a tisztelet hangja ez esetben az, hogy átvették a be nem fejezett dalokat és a sajátjukká formálták. Szűcs Krisztián szerint a több mint harminc éve szerzett dalszövegek ma is megállják a helyüket a színpadon: „Elég félelmetes, hogy nagyon megállják a helyüket. Én többször csak akkor jöttem rá, hogy most ez tulajdonképpen most miről is tud szólni egy-egy dal, amikor először, vagy másodszor eljátszottuk őket.”  

A produkció alapvetően egy koncert, melyet néhány prózai és drámai átkötő szöveggel helyeztek kontextusba. A Másnapot idén még Győrben is előadják, a készítőknek jövőre is több megkeresése van. Stúdiófelvételt is terveznek, illetve egy kötet és lemez kiadása is felmerült. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2022. jún. 24. péntek 15:50 | Keszthely
Keszthelyen is bemutatta könyvét Bereményi Géza.
| 2021. aug. 3. kedd 17:04 | Keszthely
A zenék köré írt történetekkel színházi és koncert élményben is részesülhetett a közönség.
| 2015. jan. 24. szombat 06:26 | Keszthely
A Simon Edit vezette Kerámia Műhely vehette át idén a Pro Cultura díjat.
| 2014. okt. 8. szerda 17:27 | Keszthely, Balaton Színház
Idén 11. alkalommal került megrendezésre a Balaton Filmfesztivál Keszthelyen
| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
A beruházásra a Balaton Fejlesztési Tanácstól nyert támogatást az önkormányzat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.