+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bartók Bélára emlékezik Keszthely is
2021. szeptember 28. kedd 15:25 - Keszthely
Bartók Bélára emlékezik Keszthely is
Bartók Béla születésének 140. évfordulója kapcsán emlékeznek a zeneszerzőre Keszthelyen is. Az októbertől jövő év tavaszáig tartó programsorozathoz csatlakoztak az óvodásoktól kezdve az egyetemistákon át a civil szervezetekig. Az eseményekről vasárnap, Bartók halálának évfordulóján számoltak be.

Bartók Béla 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson. Ő volt a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészetéről úgy tartják, nem csak a magyar, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. Művei a mai napig számos helyen felcsendülnek.

Bartók gyűjtötte népdalok szólnak a Vajda János Gimnázium toronyórájából minden nap délben és 18 órakor. A keszthelyi Bartók-emlékév főszervezője, Hintalan László János elmondta, a zeneszerző gondolatai még ma is aktuálisak.

„Bartók Béla az egyik legmagyarabb magyar. Meg is mondta, vallotta, hogy a magyarság érdekét szolgálta népdalgyűjtése, a művészi zongora és a zeneszerzői munkássága, hitvallása az utolsó pillanatig. Ezt tudjuk bizonyítani. Tehát ez nemzeterősítő."

Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, Bartók nagyságát az is mutatja, hogy Leslie Mandoki legutolsó duplalemezes anyagának második lemezét Bartóknak szentelte. A zeneszerző emlékévéhez a városban működő intézmények és civilek is csatlakoztak.

„Egy nagyon komoly összefogás valósult most meg. És én erre biztatok mindenkit, hogy menjen el minél több ilyen rendezvényre most az elkövetkezendő hónapokban, mert annál egészebb képet kaphatunk Bartók Béla életéről.”

Október 12-én gyermekműsorral és előadással várják az érdeklődőket a Művelődési Központba. Október 14-én a könyvtár, 25-én pedig az egyetem szervez programot. Jövő márciusban átadják a felújított domborművet a Helikon parkban, valamint koncertet adnak a zeneiskola tanulói.

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár