Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kitárult a kutatók ajtaja a Georgikonon
2021. szep. 27. hétfő | Keszthely
Kitárult a kutatók ajtaja a Georgikonon
Halembriót válogathattak, harcsát vizsgálhattak és méheket is kézbe vehettek Keszthelyen, a kutatók éjszakáján. A Georgikon idén is csatlakozott a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő programhoz. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi kampuszán megnyíló ajtóknak köszönhetően testközelből tudhatták meg az érdeklődők, milyen színvonalas munka folyik a felsőoktatási intézményben.

A Georgikon hallaborjába látogatók azt is megtudhatták, hogy zajlik egy afrikai harcsának a chippelése és vizsgálata. A keszthelyi csoport 2016 óta dolgozik ebben a felújított épületben. Kutatásuk egyik fontos szegmense a harcsa. Erről a fajról több érdekességet árultak el az érdeklődőknek.

Bertalan László: „Előzetesen értesültem róla, hogy most van ez a kutatók éjszakája és nekem alapból van egy tudományos affinitásom, tudományos dolgok iránti érdeklődésem és úgy gondoltam, hogy itt biztosan fogok kapni olyan információt, ami egy kicsit azért a látókörömet szélesíti ebbe a tekintetbe.”

Még halembriókat is válogathattak a vállalkozó szelleműek. A csoport másik fő kutatási területe, hogy milyen genetikai és környezeti tényezők befolyásolják a hal ivarkialakulását. A tudományos munkában a zebradánió nevű díszhal van a segítségükre, ez a halkutatók fehéregere a laboratóriumban. 

„Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy azok, akik egyébként nem jutnának be egy ilyen laborba, ezen a délutánon, vagy estén be tudnak jönni, meg tudják azt nézni, hogy mivel foglalkoznak a kutatók, meg tudják azokat a kérdéseket kérdezni, amik felmerülnek esetleg bennük és egy kicsit tanulnak arról, hogy milyen érdekes és változatos élőszervezetek a halak és milyen kutatásokat lehet velük végezni” - mondta Orbán László tudományos tanácsadó, tanszékvezető. 

A méhek voltak a főszereplők a Festetics Imre Bioinnovációs Központban. A beporzókat kézbe lehetett venni, de azt is megmutatták, hogyan nyernek örökítő anyagot ezektől a rovaroktól. A Dunántúlon egyedülálló szakembergárdával és eszköztárral rendelkező molekuláris laborban az egyik fő kutatási irány a méhtenyésztés és a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi kérdések. E mellett hangsúlyos a burgonyanemesítés is, de a csoport minden olyan növényi és állati szervezettel foglalkozik, aminek köze van a genetikához.

Dr. Kolics Balázs tudományos munkatárs: „Azt szeretnénk megmutatni, hogy ez nem egy elefántcsonttorony, hanem ezek teljesen hétköznapi dolgok. Az, hogy egy koronavírus után nem kell magyarázni azt, hogy hírvívő RNS, vagy PCR – most ezzel vagyunk kicsit előrébb, de megnövelte az érdeklődést is, úgyhogy jó ezekről a dolgokról beszélni és ezeknek a használati lehetőségeit megmutatni a növénynemesítésben és az állattenyésztésben.”

A kutatók éjszakáját minden év szeptember utolsó péntekén rendezik. Az Európa-szerte zajló ingyenes eseménysorozat célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. Idén országszerte csaknem 50 városban 112 intézmény több mint 2100 programot kínált az érdeklődőknek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
130-an végeztek az idei évben, többen közülük a campuson folytatják a tanulmányaikat.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A két napos programon plenáris ülések, sport- és kulturális programok, termelői vásár várja az érdeklődőket.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.