+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kitárult a kutatók ajtaja a Georgikonon
2021. szeptember 27. hétfő 15:16 - Keszthely
Kitárult a kutatók ajtaja a Georgikonon
Halembriót válogathattak, harcsát vizsgálhattak és méheket is kézbe vehettek Keszthelyen, a kutatók éjszakáján. A Georgikon idén is csatlakozott a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő programhoz. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi kampuszán megnyíló ajtóknak köszönhetően testközelből tudhatták meg az érdeklődők, milyen színvonalas munka folyik a felsőoktatási intézményben.

A Georgikon hallaborjába látogatók azt is megtudhatták, hogy zajlik egy afrikai harcsának a chippelése és vizsgálata. A keszthelyi csoport 2016 óta dolgozik ebben a felújított épületben. Kutatásuk egyik fontos szegmense a harcsa. Erről a fajról több érdekességet árultak el az érdeklődőknek.

Bertalan László: „Előzetesen értesültem róla, hogy most van ez a kutatók éjszakája és nekem alapból van egy tudományos affinitásom, tudományos dolgok iránti érdeklődésem és úgy gondoltam, hogy itt biztosan fogok kapni olyan információt, ami egy kicsit azért a látókörömet szélesíti ebbe a tekintetbe.”

Még halembriókat is válogathattak a vállalkozó szelleműek. A csoport másik fő kutatási területe, hogy milyen genetikai és környezeti tényezők befolyásolják a hal ivarkialakulását. A tudományos munkában a zebradánió nevű díszhal van a segítségükre, ez a halkutatók fehéregere a laboratóriumban. 

„Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy azok, akik egyébként nem jutnának be egy ilyen laborba, ezen a délutánon, vagy estén be tudnak jönni, meg tudják azt nézni, hogy mivel foglalkoznak a kutatók, meg tudják azokat a kérdéseket kérdezni, amik felmerülnek esetleg bennük és egy kicsit tanulnak arról, hogy milyen érdekes és változatos élőszervezetek a halak és milyen kutatásokat lehet velük végezni” - mondta Orbán László tudományos tanácsadó, tanszékvezető. 

A méhek voltak a főszereplők a Festetics Imre Bioinnovációs Központban. A beporzókat kézbe lehetett venni, de azt is megmutatták, hogyan nyernek örökítő anyagot ezektől a rovaroktól. A Dunántúlon egyedülálló szakembergárdával és eszköztárral rendelkező molekuláris laborban az egyik fő kutatási irány a méhtenyésztés és a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi kérdések. E mellett hangsúlyos a burgonyanemesítés is, de a csoport minden olyan növényi és állati szervezettel foglalkozik, aminek köze van a genetikához.

Dr. Kolics Balázs tudományos munkatárs: „Azt szeretnénk megmutatni, hogy ez nem egy elefántcsonttorony, hanem ezek teljesen hétköznapi dolgok. Az, hogy egy koronavírus után nem kell magyarázni azt, hogy hírvívő RNS, vagy PCR – most ezzel vagyunk kicsit előrébb, de megnövelte az érdeklődést is, úgyhogy jó ezekről a dolgokról beszélni és ezeknek a használati lehetőségeit megmutatni a növénynemesítésben és az állattenyésztésben.”

A kutatók éjszakáját minden év szeptember utolsó péntekén rendezik. Az Európa-szerte zajló ingyenes eseménysorozat célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. Idén országszerte csaknem 50 városban 112 intézmény több mint 2100 programot kínált az érdeklődőknek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár