+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeres a helikopteres védekezés a fagykár ellen
2021. szeptember 16. csütörtök 16:54 - Zalaszántó
Sikeres a helikopteres védekezés a fagykár ellen
Majdnem 100%-os almatermés várható Zalaszántón. Bár az országban sok gyümölcsösben okozott kárt a tavaszi fagy, a megfelelő védekezéssel sokat lehetett javítani a termésátlagon. A Zala megyei településen egy még kevésbé elterjedt, helikopteres módszerrel próbálkoztak, az eredmények pedig abszolút örömtelinek mondhatók, mondta el a tulajdonos. A védelmi technikát a helyszínen mutatták be szerdán.

Füstöt fúj a gyümölcsösre ez a helikopter. A fagykár elleni védekezést szolgálja a folyamat, ezt mutatták be. A hajtóműveket 900 fokos levegő hagyja el. Percenként 120 köbmétert tud kibocsátani, mely jelentősen növeli a talajfelszín hőmérsékletét. A tavaszi mérések szerint 4-4,5 fokot tudnak emelni a hőmérsékleten ezzel a paplanszerű füsttel. Az egészségre nem ártalmas, hiszen ezt a fehérolaj származékot az egészségügyben is használják. A módszert azoknak ajánlják, akik nagyobb kiterjedésű gyümölcsösökkel rendelkeznek.

„Mindenféleképpen ez a módszer egy rendkívül hatékony módszer. Ebben a fejlettségi fokában is, ahogy most csináljuk. Ez nem azt jelenti, hogy most ezzel teljesen kész vagyunk. Vannak olyan finom részletek, amiket még tovább lehet fejleszteni, jobbítani, gyakorlatilag, hogy a végtermék hatékonyabb megoldás legyen.” - mondta el Imreh Lajos főpilóta.

A módszert szerdán a zalaszántói almaültetvényben mutatták be. Itt már idén alkalmazták ezt a védekezési rendszert. A bemutató a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi igazgatójának, Jordán Lászlónak a javaslatára valósult meg, hogy minél több gazdálkodó számára ismertté váljon a hatásosnak bizonyult módszer.

„Javasoltam, hogy tartani kell egy bemutatót.  A magyar gazda annak hisz, amit lát és ezt saját magam is meg tudom erősíteni, én is értettem, amit elmondtak, hogy ez egy teljesen jó dolog. De amikor itt láttuk, hogy felszállt a helikopter és kavarta a levegőt, főleg, amikor a füsttel bemutatta, hogy hogy működik ez a dolog és mennyire látványos, azért ez eléggé meggyőző volt.”

A zalaszántói ültetvény 75 hektáros. Hétféle almát: gálát, goldent, jonagoldot, granny smith-t, braeburnt, idaredet és starkingot termelnek. Ezekből a gála szüretelése már megkezdődött. A tulajdonos szerint nem lesz okuk panaszra, ezt leginkább a fagykár elleni hatékony védekezésnek köszönhetik.

„Az almában úgy látom, hogy a védekezés olyan 90%-osra sikerült. Szóval úgy gondolom, hogy ilyen 90%-os termésmennyiség almában várható. Ha a hétvége fele mondanak egy kis esőt és jön is, akkor még nő egypár millimétert és akkor lehet, hogy 100% termésmennyiséget elérünk. De akkor nem darabszámban, hanem méretében.” - osztotta meg Cornelis Dirk Van Mourik cégvezető.

A tulajdonos szerint a következő almafajtát másfél hét múlva tudják szüretelni. A teljes betakarítás október végéig is eltarthat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár