+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a Csik Ferenc emléksarkot
2021. szeptember 7. kedd 14:36 - Keszthely
Átadták a Csik Ferenc emléksarkot
Keszthelyre került Csik Ferenc hagyatékának egy része. Az olimpiai bajnok úszónak a Fejér György Városi Könyvtárban rendeztek be egy emléksarkot, ahol két foteljét, asztalát és falióráját is szemügyre vehetik az érdeklődők. Az átadón elhangzott, a sportoló emlékét ma is számos helyszínen őrzik Keszthelyen, és nagy öröm, hogy most újabb tárgyakkal gazdagodhatott a gyűjtemény.

Csik Ferenc fotelje és barokk asztalkája is a Fejér György Városi Könyvtárba került az elmúlt hetekben. Az intézményben az olimpiai bajnok úszó tiszteletére alakítottak ki egy emléksarkot a galérián. Csik Ferenc foteljébe bárki beleülhet, így is átérezve a sportoló szellemiségét. Az emléksarok létrehozásával egy régi ígéretét váltotta be a család, hiszen az olimpikon úszó lánya még 2007-ben tett ígéretet arra, hogy a hagyaték bizonyos része Keszthelyre kerül. A tárgyak most Csik Ferenc unokájának köszönhetően kaptak helyet a könyvtárban.        

„Úgy gondoltam, hogy valami olyant adni, ami nem egy szobor, hanem ami megfogható, ami a következő generációnak valami Csik Ferencből. Tehát én amondó vagyok, hogy a Z generáció mindig a kézzel fogható dolgokat értékeli és érzi. Akár egy sportoló ide betéved, meglátja, elgondolkozik, leül, meglátja ezeket a tárgyakat, lehet, hogy a pályafutása ezen múlik.” - tájékoztatott Csik Katalin, Csik Ferenc unokája.

Keszthelyen számos helyszín állít emléket Csik Ferencnek. Az egykori olimpikon tizenegy évesen került a városba és a gimnázium elvégzése után Budapesten végzett orvosként. Ezt követően a fővárosban maradt, ott dolgozott és alapított családot. A keszthelyiek ma is méltó módon őrzik az emlékét. Az uszoda, a Balaton-parti szobor vagy a nemrég felújított díszsírhely mind jól példázzák, hogy a sportoló ma is kiemelt helyet foglal el a keszthelyiek életében. Csik Ferenc tisztelete az önkormányzat számára is fontos.

„Az az életút, amit ő befutott, az maga is példaértékű. Ő itt a Keszthelyi-öbölben tanult meg úszni fiatal gyerekként, aztán elkerült a gimnázium után Keszthelyről és az orvosi egyetemet végezte el. Mindig kötődött Keszthelyhez és a család is kötődött Keszthelyhez. Büszkék vagyunk arra, hogy a városban rengeteg emlékhely őrzi az ő emlékét.” - emelte ki Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

Az emléksarok átadóján Csótár András elmondta, Csik Ferenc példa lehet a keszthelyi sportolók számára is. Hozzátette, az önkormányzat az olimpikon lányának munkáját is folyamatosan támogatta. Dr. Iglódi Endre, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör alelnöke kifejtette, bízik benne, hogy az emléksarok arra indítja az embereket, hogy újabb relikviákat ajánljanak fel. A Fejér György Városi Könyvtár nagy örömmel fogadta be a tárlatot.

„A Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör Egyesület a könyvtárunkat választotta székhelynek, és akkori igazgatónőnk, Pappné Beke Judit ezt nagy örömmel elvállalta. Már akkor volt egy Csik Ferenc tárlónk, amit minden nyitva tartási időben bárki megtekinthetett. Közben ez a tárló megszüntetésre került különböző okok miatt – rendezvények, renoválás. Endre kért, hogy legyen ez a tárló újra elkészítve és én igent mondtam.” - mondta Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

A Csik Ferencnek emléket állító tárlót, a sportoló foteljét, asztalát és óráját nyitva tartási időben bárki megtekintheti a könyvtár galériáján.

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A szakemberek szerint egyre tudatosabbak az emberek, így sokan alkalmazzák a gyógynövényeket
 
A Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola újságát nem először díjazta a szakma.
 
A helyi önkormányzat támogatásával vásároltak digitális orgonát a cserszegtomaji templomnak.
 
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeztek kertivasút találkozót Keszthelyen.
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus