+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tábla hirdeti a Báthory Emlékévben a barátságot és a hősiességet
2021. szeptember 3. péntek 19:10 - Keszthely
Tábla hirdeti a Báthory Emlékévben a barátságot és a hősiességet
Báthory István és a lengyel magyar barátság előtt tiszteleg a Helikon park tájékoztató táblája. Tegnap ünnepélyes keretek között áldották meg a Keszthelyi Nemzeti Kör által készített összeállítást. Az információkat, történelmi eseményeket is tartalmazó táblát QR-kódokkal is ellátták.

Az Igazság kapuja közelében felállított emléktáblánál a Himnusz hangjai után a Keszthelyi Nemzeti Kör elnöke, Krupla Zoltán elevenítette fel az emlékhely felállítását, ahol évente más emlékévnek rendeznek kiállítást. 2021-ben, a Báthory Emlékévben az 1000 éves lengyel-magyar barátságnak és Báthory István erdélyi fejedelemnek és lengyel királynak állítanak emléket. a megemlékezésen Keszthely város alpolgármestere, Vozár Péterné, mint alapító tag, a 20 éves Keszthelyi Nemzeti Kör tevékenységét, hagyományos lengyel kapcsolatait is felidézte.

"Itt állunk az Igazság kapuja mellett, amit szintén a nemzeti kör alapított, a trianoni táblákat szedtük le az elmúlt időszakban ,most ez a Báthory emléktábla is az egyesület kezdeményezése. Illetve szoros lengyel kapcsolataink vannak. Kétszer láttunk vendégül családoknál lengyeleket és kétszer láttak ők is vendégül bennünket. Illetve az elmúlt hetekben a Keszthelyi Nagycsaládosok Egyesülete látogatott el Ószandecbe. Tehát nem csak a tudásunkkal, a lelkünkkel is érezzük ezt a lengyel-magyar kapcsolatot, amelyet szeretnénk a továbbiakban is folytatni."- mondta Vozár Péterné.

Az ünnepi percekben lengyel költők, írók műveiből, történelmi leiratokból hangzottak el idézetek. Dr. Cséby Géza tiszteletbeli lengyel konzul emlékezett a kiváló államférfira, Báthory Istvánra és a két ország ezer éves barátságára.

"Már a Piast királyok,az Árpád-háziak, az első királyok idejétől folyamatos volt a kapcsolat, elsősorban a királyi családok között. Azt kell, hogy mondjam, hogy még a királyság előtt is, hisz Géza fejedelem nem volt király, de már lengyel kapcsolatai voltak éppen házasság révén. Úgyhogy ezek a kapcsolatok mind a mai napig élnek és nem szabad csak a királyok történetére leszűkíteni."- mondta el Dr. Cséby Géza.

A Báthory-molinó bemutatja a két ország kapcsolatát, a helyi vonatkozásokat és a jelentős történelmi eseményeket. QR-kód leolvasásával bővebb információhoz juthat az érdeklődő. Az emléktáblára áldást mondott Zichy Emőke református lelkész. A táblát megáldotta Tál Zoltán plébános.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár