+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a Vadászati Múzeum új épületszárnyait
2021. augusztus 23. hétfő 16:30 - Keszthely
Átadták a Vadászati Múzeum új épületszárnyait
Átadták a Vadászati Múzeum új épületszárnyait. Az afrikai esőerdő és az ázsiai hegyvidék életképének otthont adó új kiállítóterek a vadászati világkiállítás alkalmából készültek. Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás egy hónap múlva nyílik meg. Hazánk 1971 után adhat ismét otthont az eseménynek, mely nem csak a vadászattal, hanem a hozzá akár csak érintőlegesen kapcsolódó területekkel is foglalkozik, legyen szó természetvédelemről, művészetről, vagy gasztronómiáról. A világkiállításnak Keszthely az egyik kiemelt vidéki helyszíne.

A keszthelyi Vadászati múzeum új szárnyait Hidvégi Bála múzeumalapító trófeáiból rendezték be. Az ázsiai hegyvidék és afrikai esőerdő életképét a vadászati világkiállítás alkalmából építették.

„Először Európai Uniós pénzből, utána pedig a világkiállítás pénzből is sikerült Keszthelynek kapni. Fantasztikus szerintem amit sikerült megvalósítani, az álmom vált valóra a két új szárnnyal” - nyilatkozta Hidvégi Béla. 

Szeptember 25. és október 14. között a megújult Hungexpo lesz a világkiállítás főhelyszíne, de Hatvan és Vásárosnamény mellett Keszthely is kiemelt helyszíne lesz a programnak. A 2008-ban alapított és most kibővített vadászati múzeum bemutatja, vadászat nélkül nincs fenntartható erdőgazdálkodás – mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás kormánybiztosa. 

„Keszthely önmagában annak a bizonyítéka, hogy a vadászat kérdéséről, a fenntarthatóságról múzeumi körülmények között, de egyúttal a szakmai és a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve, hogyan lehet a hétköznapokban beszélni. Évente több százezer látogató fordul meg csak ebben a kiállításban” - mondta a kormánybiztos. 

Komoly jelentősége van annak, hogyan mutatjuk meg természeti értékeinket – fogalmazott Nagy István agrárminiszter. Hangsúlyozta, három hétig biztosan Magyarországon lesz a világ szeme: „Ez a kiállítás is pontosan arra segít bennünket rávilágítani, hogy hogyan tud az ember és a természet harmóniában lenni egymással. Ez az egyik legfontosabb feladat. Hiszem azt, hogy a vadászati világkiállítás pontosan ezt a célt fogja tudni szolgálni.”

Az agrárminiszter hozzátette, nagyon örül, hogy a hazai termékre is ráirányítja a figyelmet a kiállítás. Például saját pálinkája van az eseménynek. A Pálinkatanács közreműködésével adták át a nevezett főzdék díjait. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, a világkiállítás a teljességre törekszik. 

„Témáját tekintve a vadászat mellett - hagyományos vadászat, trófeakiállítás, preparátorverseny – minden ami a vadászathoz kapcsolódik. Beleértve a vizes élőhelyek, horgászat, lovassportok, kutyák, solymászat, vadászat a művészetben, művészet a vadászatban, beleértve a gasztronómiát is” - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. 

Semjén Zsolt hozzátette, a Hungexpón kiállított tárgyak, építmények a vidéki helyszínekre kerülnek a világkiállítás után. Keszthelyen kap majd helyet például egy 10 tonna agancsból készülő üdvözlőkapu. Pálinkás Róbert kastélyigazgató összegezte az elmúlt tíz év munkáját: megújult és kibővült a Vadászati Múzeum és elkészült a Hidvégi Béla emlékszoba.

„A világkiállítás szervezőiroda jóvoltából felújítottunk egy épületet itt a Vadászati Múzeum mögött, ahova a világkiállítás után leköltöztetjük a hagyományos vadászati módok kiállítását. Mindezt még az idén. Emlékeznek? Tíz évet adtunk erre magunknak. Kicsiny része vagyunk mi az egésznek, de becsülettel elvégeztük a feladatainkat” - mondta Pálinkás Róbert kastélyigazgató. 

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás a világ minden tájáról fogad majd vendégeket. A felvezető rendezvények a héten kezdődnek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus