Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Favágót és forrástündért is faragtak
2021. aug. 17. kedd | Gyenesdiás
Favágót és forrástündért is faragtak
Az ország és Kárpátalja 15 mestere ragadott motorfűrészt az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenyen. Favágót, forrástündért és íjászt is megformáltak a tölgyrönkökből a résztvevők. Munkájukat zsűri bírálta. A szervező nagyközség szerint olyan értéket hordoznak a négy nap alatt készült alkotások, melyek a Balaton-parttól kezdve az erdőkig méltó díszei lesznek a környéknek.

Egy fafaragó, egy rönk, egy láncfűrész és egy óra – ezek álltak rendelkezésre, hogy elkészítsék műalkotásukat a sprintfaragáson. Medve, csiga és bagoly is formát öntött a mesterek keze által. Bálint József faszobrász volt az eszmei támogatója az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenynek. A Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetet férfi számára nem a láncfűrész a lényeg, hanem az alkotás. Ez az eszköz csak hozzásegíti a gyorsabb, hatékonyabb munkához.

„Órákat, napokat rövidít le. Ezt is jeleníti meg az a szobor, ami a háttérben látható, hogy abban az időben csak fejszével, vagy kézifűrésszel tudtak fákat dönteni” - nyilatkozta Bálint József faszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja.

A favágó szobra mellett számos minőségi alkotás született a program négy napja alatt. Az ország és Kárpátalja 15 motorfűrésszel dolgozó fafaragó mestere készített szobrokat. Ezt a forrástündért például a gárda egyetlen hölgy tagja faragta ki, de Bocskai István képmását, más emberalakokat és állatokat is megformáltak a mesterek a tölgy rönkökből. Verseny lévén zsűri értékelte a munkákat. A népi szobrászat mellett iparművészeti és a Kanadából származó, motorfűrészes kategóriákban osztályozták az alkotásokat.

Kékedi László zsűrielnök, a Magyar Művészeti Akadémia tagja: „Ez szenzációs, ez egy varázslat, ha fogalmazhatnánk úgy, ez egy picit a művészet Isten áldotta varázslata egy pillanatra. Ebben is főleg a népi szobrászat, ami kidomborodott. Nagyon sokáig a népi szobrászatot csak kicsibe használták, most már kikerült köztérre is és itt nagyon sok jó példa van, mit össze lehetett gyűjteni.”

Gyenesdiáson a fafaragásnak nagy múltja van: 25 évig működött itt alkotótábor Gengeliczky László tatabányai faműves vezetésével. Ennek eredményeként az intézményeket és köztereket számos fafaragás díszíti.

Gál Lajos polgármester: „Azt hiszem, hogy ezt az innovatív új fajta fafűrészelős kultúrát én úgy érzem, hogy tekinthetjük egy alapnak ahhoz, hogy következő éveket, vagy évtizedeket meg tudja alapozni, hogy Gyenesdiás a művészetpártoló tábor és fafaragó mesterségek helyszíne lehessen. Természetesen ilyen vonatkozásban nagyon büszkék vagyunk rá, hogy el tudott indulni egy ilyen típusú újraépítés, újjáépítkezés itt a településünkön.”

Az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenyen készült alkotások a támogatókhoz és a nagyközséghez kerülnek. A szervezők szerint a Balatonhoz és Gyenesdiáshoz kapcsolódó műalkotások olyan értéket hordoznak, melyek a Balaton-parttól kezdve az erdőkig méltó díszei lesznek a környéknek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 9. péntek 19:15 | Keszthely
A Keszthelyi Nemzeti Körv Könyvklubjában mutatta be akadémiai székfoglalóját Bereczky Csaba.
| 2024. jan. 23. kedd 12:02 | Keszthely
Keszthely kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenységéért kapta az elismerést a népművész.
| 2023. aug. 9. szerda 14:48 | Keszthely
A dunántúli pásztorművészet különleges díszítőtechnikáit sajátíthatták el a Népművészeti Alkotóházban.
| 2020. dec. 2. szerda 14:39 | Keszthely
Rendhagyó kiállítást rendeztek be a Balaton Színház Simándy termében Szántó János fafaragó képeiből.
| 2020. szep. 22. kedd 19:06 | Gyenesdiás
A nemzeti összetartozást jelképező szoborral tisztelegtek Trianon 100. évfordulóján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Balatoni Mozaik
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.