+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Favágót és forrástündért is faragtak
2021. augusztus 17. kedd 15:38 - Gyenesdiás
Favágót és forrástündért is faragtak
Az ország és Kárpátalja 15 mestere ragadott motorfűrészt az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenyen. Favágót, forrástündért és íjászt is megformáltak a tölgyrönkökből a résztvevők. Munkájukat zsűri bírálta. A szervező nagyközség szerint olyan értéket hordoznak a négy nap alatt készült alkotások, melyek a Balaton-parttól kezdve az erdőkig méltó díszei lesznek a környéknek.

Egy fafaragó, egy rönk, egy láncfűrész és egy óra – ezek álltak rendelkezésre, hogy elkészítsék műalkotásukat a sprintfaragáson. Medve, csiga és bagoly is formát öntött a mesterek keze által. Bálint József faszobrász volt az eszmei támogatója az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenynek. A Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetet férfi számára nem a láncfűrész a lényeg, hanem az alkotás. Ez az eszköz csak hozzásegíti a gyorsabb, hatékonyabb munkához.

„Órákat, napokat rövidít le. Ezt is jeleníti meg az a szobor, ami a háttérben látható, hogy abban az időben csak fejszével, vagy kézifűrésszel tudtak fákat dönteni” - nyilatkozta Bálint József faszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja.

A favágó szobra mellett számos minőségi alkotás született a program négy napja alatt. Az ország és Kárpátalja 15 motorfűrésszel dolgozó fafaragó mestere készített szobrokat. Ezt a forrástündért például a gárda egyetlen hölgy tagja faragta ki, de Bocskai István képmását, más emberalakokat és állatokat is megformáltak a mesterek a tölgy rönkökből. Verseny lévén zsűri értékelte a munkákat. A népi szobrászat mellett iparművészeti és a Kanadából származó, motorfűrészes kategóriákban osztályozták az alkotásokat.

Kékedi László zsűrielnök, a Magyar Művészeti Akadémia tagja: „Ez szenzációs, ez egy varázslat, ha fogalmazhatnánk úgy, ez egy picit a művészet Isten áldotta varázslata egy pillanatra. Ebben is főleg a népi szobrászat, ami kidomborodott. Nagyon sokáig a népi szobrászatot csak kicsibe használták, most már kikerült köztérre is és itt nagyon sok jó példa van, mit össze lehetett gyűjteni.”

Gyenesdiáson a fafaragásnak nagy múltja van: 25 évig működött itt alkotótábor Gengeliczky László tatabányai faműves vezetésével. Ennek eredményeként az intézményeket és köztereket számos fafaragás díszíti.

Gál Lajos polgármester: „Azt hiszem, hogy ezt az innovatív új fajta fafűrészelős kultúrát én úgy érzem, hogy tekinthetjük egy alapnak ahhoz, hogy következő éveket, vagy évtizedeket meg tudja alapozni, hogy Gyenesdiás a művészetpártoló tábor és fafaragó mesterségek helyszíne lehessen. Természetesen ilyen vonatkozásban nagyon büszkék vagyunk rá, hogy el tudott indulni egy ilyen típusú újraépítés, újjáépítkezés itt a településünkön.”

Az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenyen készült alkotások a támogatókhoz és a nagyközséghez kerülnek. A szervezők szerint a Balatonhoz és Gyenesdiáshoz kapcsolódó műalkotások olyan értéket hordoznak, melyek a Balaton-parttól kezdve az erdőkig méltó díszei lesznek a környéknek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hét végén a madarakra fókuszált Európa: sok helyen, Fenékpusztán is madármegfigyelő napokat rendeztek.
 
Kovács Kati is fellépett a Vonyarci Búcsún és Falunapon. Sokan voltak kíváncsiak az énekesnőre.
 
Egy éves a ZR Team Keszthelyi Brasil Jiu-Jitsu SE gyermek csapata.
 
Sztárvendég is érkezett a Happy Dixieland Band 10 éves évfordulóján adott koncertre.
 
A kerek évfordulós tagokat köszöntötték, a legidősebb tag betöltötte a 90 évet.
 
A Heidenheim-i iskola tanulói és a vajdások közösen dolgozzák fel a keszthelyi mondakincset.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár