+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Favágót és forrástündért is faragtak
2021. augusztus 17. kedd 15:38 - Gyenesdiás
Favágót és forrástündért is faragtak
Az ország és Kárpátalja 15 mestere ragadott motorfűrészt az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenyen. Favágót, forrástündért és íjászt is megformáltak a tölgyrönkökből a résztvevők. Munkájukat zsűri bírálta. A szervező nagyközség szerint olyan értéket hordoznak a négy nap alatt készült alkotások, melyek a Balaton-parttól kezdve az erdőkig méltó díszei lesznek a környéknek.

Egy fafaragó, egy rönk, egy láncfűrész és egy óra – ezek álltak rendelkezésre, hogy elkészítsék műalkotásukat a sprintfaragáson. Medve, csiga és bagoly is formát öntött a mesterek keze által. Bálint József faszobrász volt az eszmei támogatója az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenynek. A Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetet férfi számára nem a láncfűrész a lényeg, hanem az alkotás. Ez az eszköz csak hozzásegíti a gyorsabb, hatékonyabb munkához.

„Órákat, napokat rövidít le. Ezt is jeleníti meg az a szobor, ami a háttérben látható, hogy abban az időben csak fejszével, vagy kézifűrésszel tudtak fákat dönteni” - nyilatkozta Bálint József faszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja.

A favágó szobra mellett számos minőségi alkotás született a program négy napja alatt. Az ország és Kárpátalja 15 motorfűrésszel dolgozó fafaragó mestere készített szobrokat. Ezt a forrástündért például a gárda egyetlen hölgy tagja faragta ki, de Bocskai István képmását, más emberalakokat és állatokat is megformáltak a mesterek a tölgy rönkökből. Verseny lévén zsűri értékelte a munkákat. A népi szobrászat mellett iparművészeti és a Kanadából származó, motorfűrészes kategóriákban osztályozták az alkotásokat.

Kékedi László zsűrielnök, a Magyar Művészeti Akadémia tagja: „Ez szenzációs, ez egy varázslat, ha fogalmazhatnánk úgy, ez egy picit a művészet Isten áldotta varázslata egy pillanatra. Ebben is főleg a népi szobrászat, ami kidomborodott. Nagyon sokáig a népi szobrászatot csak kicsibe használták, most már kikerült köztérre is és itt nagyon sok jó példa van, mit össze lehetett gyűjteni.”

Gyenesdiáson a fafaragásnak nagy múltja van: 25 évig működött itt alkotótábor Gengeliczky László tatabányai faműves vezetésével. Ennek eredményeként az intézményeket és köztereket számos fafaragás díszíti.

Gál Lajos polgármester: „Azt hiszem, hogy ezt az innovatív új fajta fafűrészelős kultúrát én úgy érzem, hogy tekinthetjük egy alapnak ahhoz, hogy következő éveket, vagy évtizedeket meg tudja alapozni, hogy Gyenesdiás a művészetpártoló tábor és fafaragó mesterségek helyszíne lehessen. Természetesen ilyen vonatkozásban nagyon büszkék vagyunk rá, hogy el tudott indulni egy ilyen típusú újraépítés, újjáépítkezés itt a településünkön.”

Az első gyenesdiási Nemzetközi Fafaragó Versenyen készült alkotások a támogatókhoz és a nagyközséghez kerülnek. A szervezők szerint a Balatonhoz és Gyenesdiáshoz kapcsolódó műalkotások olyan értéket hordoznak, melyek a Balaton-parttól kezdve az erdőkig méltó díszei lesznek a környéknek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus