+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dedikációk, levelezések - könyvbemutató Balatongyörökön
2021. augusztus 13. péntek 11:16 - Balatongyörök
Dedikációk, levelezések - könyvbemutató Balatongyörökön
Takáts Gyula Kossuth-díjas magyar költő, író dedikációiból, valamint Tüskés Tibor íróval váltott levelezéséből állított össze egy-egy kötetet Fehér Zoltán József filológus. A frissen megjelent kiadványokat a szerző személyesen mutatta be Balatongyörökön az érdeklődő közönség számára.

“Dedikált könyvek Takáts Gyula könyvtárában” címmel jelent meg a rendezvényen elsőként bemutatott könyv.  A Kossuth-díjas magyar költő, író könyvtárában számos olyan kiadvány lelhető fel, amelyekben neki szóló dedikációk találhatók. Az esten Cséby Géza irodalomtörténész beszélgetett a könyvet sajtó alá rendező szerzővel, Fehér Zoltán Józseffel. A filológus egy másik művet is bemutatott a közönségnek: ebben Takáts Gyula, és a József Attila-díjas író, Tüskés Tibor levelezése olvasható.

Fehér Zoltán József úgy véli: a dedikáció és a levélírás rokon műfajok. Az előző műfaj egy embernek, jelen esetben Takáts Gyulának a kapcsolati hálójára világít rá, a másik két ember szoros kapcsolatára, valamint egy adott kor irodalmi életére. A szerző 2016-ban látta először Takáts Gyula könyvtárát, a dedikációk kigyűjtését és a levelek másolását 2020. elején kezdte el. A kutatások során nagyon sok új életrajzi adat került elő, így a kötetek hiánypótló irodalmi alkotások.

"Ajánlani mindenképpen tudom minden olvasónak. Sok nagyon érdekes dolgot fog belőle megtudni. Nagyon olvasmányos, nagyon szép a levelek stílusa is, sokszor a dedikációké is. Ajánlom a kutatóknak, akik új információkkal tudják még a kutatásaik során tovább gazdagítani a témát. Ajánlom magyar tanároknak, és ajánlom a magyar szakos egyetemi hallgatóknak" - mondta el a filológus.

Takáts Gyula és Tüskés Tibor 1959-ben kezdtek levelezni egymással. Tizenhárom esztendővel ezelőtt Takáts Gyula, rá egy évre Tüskés Tibor hunyt el. Halálukig több, mint hatszáz levelet váltott egymással a két irodalmár.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár