+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 85 éve lett olimpiai bajnok Csik Ferenc
2021. augusztus 9. hétfő 14:53 - Keszthely
85 éve lett olimpiai bajnok Csik Ferenc
85 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok a 100 méteres férfi gyorsúszásban Csik Ferenc. Ez alkalomból a város, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör és sportbarátok helyeztek el koszorút hétfőn a bajnok szobránál. A megemlékezésen elhangzott, hogy Csik Ferenc hagyatékának egy része Keszthelyre kerül. A sportoló unokája, Katalin ajándékoz a városnak bútorokat és emléktárgyakat, melyeket a Fejér György Városi Könyvtárban állítanak ki.

Pontosan 85 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok a 100 méteres férfi gyorsúszásban Csik Ferenc. Az 1936-os berlini olimpián nem a keszthelyi úszó volt az esélyes, mégis legyőzte a világrekorder amerikai és japán riválisait. Csik Ferenc Kaposváron született, 1924-től élt Keszthelyen, ahol a Keszthelyi Törekvés úszója volt. Orvostudományi tanulmányai idején lett a BEAC úszója és olimpiai bajnok.

Csik Ferenc diadalának évfordulóján dr. Iglódi Endre a tokiói olimpiára utalt. Elmondta, a 32. nyári olimpiai játékok után a magyarok már összesen 183 aranyéremmel büszkélkedhetnek. Ezek közül Csik Ferenc medálja az egyik legfényesebb.

„Azt vallom és tudom, hogy ha bárki olimpiatörténészt, sporttörténészt megkérdezünk, hogy melyik volt a 10 legnagyobb, biztos, hogy benne volt Csiké. Azért volt a legnagyobb, mert az első olimpiai játékok után 1896-tól ebben a királyszámban, a 100 méteres gyorsúszásban mindig japán és amerikai nyert, soha, semmikor európai. Nos, ezt törte meg Csik, így lett olimpiai bajnok, ezzel okozott világszenzációt, a másik pedig tényleg az, hogy az úszásnak a királyszámában győzött” - mondta dr. Iglódi Endre, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör alelnöke. 

A megemlékezésen részt vett az olimpiai bajnok unokája, Csik Katalin. Elhangzott, hogy az ő jóvoltából Keszthelyre kerül nagyapja hagyatékának egy része. Katalin úgy gondolta, folytatja édesanyja munkáját és maradandót ajándékoz Keszthelynek. Többek közt Csik Ferenc íróasztala, fotelei és dísztárgyak is hamarosan a városba érkeznek. A Fejér György Városi Könyvtárban rendeznek majd be ezekből emléksarkot.

Csik Katalin: „Nekem a példaképem nagyapám. Elindított egy úton, itt kezdetem el úszni én is ugyanúgy. Amikor lejövök ide, ugyanezt én is megteszem tiszteletből is és a sportbaráti körrel is beszélgetve, hogy mit kéne újból és valami újat adni. Ezért lett ez az emlékszoba, hogy ne mindig ugyanazt lássa mindenki és a következő generáció, hanem valami újat, szebbet, valami maradandó dolgot, ami mindig szép lesz és jó lesz, amikor mi már nem vagyunk.”

Csik Ferenc szobránál koszorút helyezett el a város nevében Nagy Bálint polgármester és Csik Katalin. Az olimpiai bajnok előtt fejet hajtott Keszthely legifjabb olimpikonja Major Veronika sportlövő és Keczeli Zoltán mesteredző. A Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör képviseletében Góth Imre és a Táncsics József koszorúzott. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus