+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 85 éve lett olimpiai bajnok Csik Ferenc
2021. augusztus 9. hétfő 14:53 - Keszthely
85 éve lett olimpiai bajnok Csik Ferenc
85 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok a 100 méteres férfi gyorsúszásban Csik Ferenc. Ez alkalomból a város, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör és sportbarátok helyeztek el koszorút hétfőn a bajnok szobránál. A megemlékezésen elhangzott, hogy Csik Ferenc hagyatékának egy része Keszthelyre kerül. A sportoló unokája, Katalin ajándékoz a városnak bútorokat és emléktárgyakat, melyeket a Fejér György Városi Könyvtárban állítanak ki.

Pontosan 85 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok a 100 méteres férfi gyorsúszásban Csik Ferenc. Az 1936-os berlini olimpián nem a keszthelyi úszó volt az esélyes, mégis legyőzte a világrekorder amerikai és japán riválisait. Csik Ferenc Kaposváron született, 1924-től élt Keszthelyen, ahol a Keszthelyi Törekvés úszója volt. Orvostudományi tanulmányai idején lett a BEAC úszója és olimpiai bajnok.

Csik Ferenc diadalának évfordulóján dr. Iglódi Endre a tokiói olimpiára utalt. Elmondta, a 32. nyári olimpiai játékok után a magyarok már összesen 183 aranyéremmel büszkélkedhetnek. Ezek közül Csik Ferenc medálja az egyik legfényesebb.

„Azt vallom és tudom, hogy ha bárki olimpiatörténészt, sporttörténészt megkérdezünk, hogy melyik volt a 10 legnagyobb, biztos, hogy benne volt Csiké. Azért volt a legnagyobb, mert az első olimpiai játékok után 1896-tól ebben a királyszámban, a 100 méteres gyorsúszásban mindig japán és amerikai nyert, soha, semmikor európai. Nos, ezt törte meg Csik, így lett olimpiai bajnok, ezzel okozott világszenzációt, a másik pedig tényleg az, hogy az úszásnak a királyszámában győzött” - mondta dr. Iglódi Endre, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör alelnöke. 

A megemlékezésen részt vett az olimpiai bajnok unokája, Csik Katalin. Elhangzott, hogy az ő jóvoltából Keszthelyre kerül nagyapja hagyatékának egy része. Katalin úgy gondolta, folytatja édesanyja munkáját és maradandót ajándékoz Keszthelynek. Többek közt Csik Ferenc íróasztala, fotelei és dísztárgyak is hamarosan a városba érkeznek. A Fejér György Városi Könyvtárban rendeznek majd be ezekből emléksarkot.

Csik Katalin: „Nekem a példaképem nagyapám. Elindított egy úton, itt kezdetem el úszni én is ugyanúgy. Amikor lejövök ide, ugyanezt én is megteszem tiszteletből is és a sportbaráti körrel is beszélgetve, hogy mit kéne újból és valami újat adni. Ezért lett ez az emlékszoba, hogy ne mindig ugyanazt lássa mindenki és a következő generáció, hanem valami újat, szebbet, valami maradandó dolgot, ami mindig szép lesz és jó lesz, amikor mi már nem vagyunk.”

Csik Ferenc szobránál koszorút helyezett el a város nevében Nagy Bálint polgármester és Csik Katalin. Az olimpiai bajnok előtt fejet hajtott Keszthely legifjabb olimpikonja Major Veronika sportlövő és Keczeli Zoltán mesteredző. A Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör képviseletében Góth Imre és a Táncsics József koszorúzott. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus