Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Csengey Dénest és Cseh Tamást idézték az Íz-Part udvarán
2021. aug. 3. kedd | Keszthely
Csengey Dénest és Cseh Tamást idézték az Íz-Part udvarán
Csengey Dénes és Cseh Tamás munkásságát idézi Tóth András önálló, Mélyrepülés című előadásában. A zenék köré írt történetekkel színházi és koncert élményben is részesülhetett a közönség Keszthelyen az Íz-Part udvarán. A vendéglátóhely célja, hogy a kultúrakedvelőknek is nyújtson kikapcsolódási lehetőséget.

Cseh Tamás Valami itt című dalával kezdődött el Tóth András színművész önálló estje. A Mélyrepülés című albumot mutatja be a fiatal művész. Elmondta, sokat kereste a megfelelő anyagot ahhoz, hogy kipróbálja magát ebben a műfajban.  Végül egy rendezvényről hazafelé tartva hallgatta meg a lemezt, akkor érezte, hogy az arról szól, amit képviselni szeretne. A darabot 2019-ben álmodta és valósította meg.

„Ma is nagyon aktuális szöveg. Nagyon pontosan mutatja be azt hiszem a művészeknek , illetve nem csak a művészeknek, hanem az embernek a saját szabadságáért való küzdelmet. Hogy akár egy rendszerben nyilván az akkori rendszerről is beszél, akár az ismerőseink és a barátaink között mennyire tudunk önmagunk lenni. mennyire tudjuk felvállalni a saját véleményünket a saját tehetségünket és ezeket a kérdéseket boncolgatja ez az előadás.” 

A Mélyrepülés az egyetlen olyan albuma Cseh Tamásnak, amelyhez nem Bereményi Géza, hanem Csengey Dénes írta a szöveget. Az előadáson részt vett az író fia, Csengey Balázs is. Elmondta, a Mélyrepülés legnagyobb részét Keszthelyen írta édesapja, így még nagyobb öröm a számára, hogy a városban is bemutatták ezt a darabot.

„Ugye ez egy 35 évvel ezelőtti történet. ’85 nyarán kezdett el édesapám Cseh Tamásnak dalszövegeket írni. Éppen KRESZ-tanfolyamon írta az elsőt egy levél tanulsága szerint. majd ezt követően Keszthelyen a Kossuth utca 22-ben a Pethő házban, vagy mások által Goldmark háznak hívott helyen születtek bőven dalok. A Tamás is lejárt ide Keszthelyre, illetve amikor nem itt születtek, akkor pedig Kővágóörsön a Tamásnak az ottani kis parasztházában születtek még dalok erre a műsorra, amit hát ’86 tavaszán mutatott be a Katona József Színház.”   

Az Íz-Part udvarán egész nyáron kínálnak programokat a kultúrakedvelőknek. Különböző stílusú koncertek, előadások szerepelnek a listájukon. Csengey Dénesre már korábban is meg szerettek volna emlékezni, a járványügyi szabályok miatt azonban kénytelenek voltak csúsztatni az időpontot. A kapott élmény miatt azonban megérte várni.

„Ez már januárban megfordult a fejünkben, mivel most volt az évfordulója Csengey Dénesnek, Cseh Tamásnak és Bereményi Gézának is januárban volt a születésnapja. Én olyan szerencsésnek mondhatom magamat, hogy mindhármójukat személyesen is ismerem. És azt gondoltam, hogy nagy öröm, hogy a Vígszínház előadja a Dénesnek ezt az írását. Ez nagyon-nagyon jó lehetőség, hogy itt az Íz-Parton a Művészetek Völgye után itt is megmutathatja a Vígszínház előadógárdája.” - mondta el az Íz-Part programszervezője, Katonáné Rosta Hedvig.

A Mélyrepülést több hazai fesztiválon, valamint külföldön is be tudják mutatni a művészek. Az Íz-Parton továbbra is szerveznek kulturális eseményeket. Augusztusban Ferenczi György és a Rackajam koncertjére várják az érdeklődőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
A beruházásra a Balaton Fejlesztési Tanácstól nyert támogatást az önkormányzat.
| 2023. nov. 10. péntek 16:50 | Keszthely
Egy, az általa írt monodráma előadással életművét és szellemiségét idézték fel.
| 2021. dec. 2. csütörtök 15:21 | Keszthely
Beck Zoltán és Szűcs Krisztián adta elő a 35 éve szerzett dalokat a Balaton Színházban.
| 2021. nov. 19. péntek 19:07 | Keszthely
Keszthelyen is bemutatták a Csengey Dénes három monodrámáját tartalmazó kötetet.
| 2021. szep. 30. csütörtök 15:24 | Keszthely
Vers- és prózamondó versennyel, könyvbemutatóval tisztelgett Keszthely Csengey Dénes emléke előtt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Hargita TV
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:49
Göcsej Filmfesztivál
21:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.