+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 27 gyermek vesz részt a Kis-Balaton Építő Táborban
2021. július 30. péntek 18:20 - Zalavár
27 gyermek vesz részt a Kis-Balaton Építő Táborban
A környezeti nevelés és az élményszerzés egyaránt célja a Kis-Balaton Építő Tábornak. Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban. A résztvevők a délelőttöket munkával töltik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, délutánonként pedig a szórakozásé a főszerep.

A Kányavári-sziget területét teszik rendbe a táborozók. Gereblyéznek, felszedik a szemetet és a lehullott, letört faágakat is összegyűjtik. Ezeket talicskába és zsákba téve szállítják el a területről. Összesen 27 fiatal vesz részt a Kis-Balaton Építő Táborban, közülük sokan visszatérők.

„Második alkalommal vagyok itt és azért tetszik ennyire, mert a társaság az nagyon-nagyon jó, tehát teljesen magával ragad az egész hangulata a tábornak. Ugye a Zobori Élménypark is. És emellett pedig a természetért is tehetünk, szóval igazából megdolgozunk azért, hogy ingyenes legyen a tábor.” - osztotta meg Góth Amália.

A középiskolások között olyan is akad, aki direkt erre az alkalomra készült. Izing Luca Angliában él családjával, minden évben hazalátogatnak Magyarországra. Idén úgy időzítettek, hogy a táborozás is beleférjen az itt létükbe.

„Anyukám mondta, hogy a vírus után lehet, hogy a magyar nyelvtudást kéne bővítenem. Úgy történt, hogy a legjobb barátnőm is idejött és gondoltam, ha már ő is jön táborba, lehet, hogy ez nekem sokat tud segíteni.”

A Kis-Balaton Építő Tábort negyedszerre szervezte  meg a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az elmúlt években számos helyszínen tudtak segíteni a gyermekek.

„Az elmúlt években 60 köbméter zúzott követ építettek be itt a Kis-Balaton vízvédelmi rendszeren a töltés burkolatának javítására. Kézi erővel, lapáttal, gereblyével. lelkes munkával. Elkészült több üzemeltetési épületünknek a külső festése, vízépítési műtárgyakon korlátokat festettek, csiszoltak a gyerekek. Nagyon lelkesen és precízen dolgoztak.” - ismertette Busa Tamás a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén folyamatosan szükség van a segítségre. A 15 kiállítóhelyen sokat tudnak tenni az önkéntesek, táborozók, csapatépítő programon résztvevők

„Ez számunkra olyan szempontból öröm, mint egyrészt az elvégezett munka alapján öröm, másrészt pedig, hogy vannak olyan fiatalok, akik mondjuk félre tudják tenni órákra, napokra a képernyőt. Vagy éppen a mobiltelefon, internetnek a világát és eljönnek a Kis-Balaton térségébe.” - véleményezte Puskás Zoltán a Balaton-felvidékiu Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója.

A tábor célja, hogy olyan élményeket biztosítson a gyermekeknek, amelyek maradandóak lesznek számukra.

„Manapság mikor tényleg ennek a korosztálynak a jelentős része egy digitális, virtuális világban tölti a napjait, amire sajnos ezek a covid-hónapok, meg az otthonlét erőteljesen ráerősített, azt gondolom, hogy egy fontos dolog, hogy olyan lehetőséget biztosítsunk, amikor itt a természetben, közösségben, egymás társaságában tudnak a gyerekek a szemét mellett élményeket is gyűjteni.”- emelte ki Kovács Tamás a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A diákok nyolc napot tölthetnek el teljesen ingyen a Holnapocska Táborban.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár