+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Telefonnyomkodás helyett: könyvolvasás
2021. július 29. csütörtök 13:24 - Keszthely
Telefonnyomkodás helyett: könyvolvasás
Idén is lehet könyvet kölcsönözni a keszthelyi Városi Strandon. Csakúgy, mint az elmúlt tizenegy évben, az idén is kiköltözött a Fejér György Városi Könyvtár a Balaton partjára. Természetesen nem csak könyveket lehet kölcsönözni, hanem napilapokat, magazinokat is.

A megvásárolható könyveket válogatja három hölgy. Nyolc éve járnak vissza nyaralni Keszthelyre. Egyikőjük Mezőtúrról jött, a többiek az ország más tájairól érkeztek. "Élvezzük a nyár örömeit. Ilyenkor szoktunk kikapcsolni, relaxálni, könyvet olvasunk. Nagyon jó kezdeményezés ez, bárki ötlete volt, hogy itt lehet kölcsönözni. Sőt, rendkívül kedvezményes áron megvásárolni a könyveket. Nagyon jól érezzük magunkat és mindenkinek csak azt tudjuk kívánni, hogy válasszanak bátran innen, kapcsolódjanak ki" - mondja egyikük, Nagypál Ferencné.

Immár tizenkettedik alkalommal költözött a könyvtár a vízparta. A strandolók a pancsolás mellett igénylik ezt a fajta szolgáltatást is. A felnőtt könyvtárba járók közül van egy törzsközönség, akik nagyon várják, hogy a legújabb könyveket itt is kölcsönözhessék. Ezek mellett a klasszikusok közül is válogathat a közönség, a legnépszerűbb könyvekből is költöztettek le a strandra. A szépirodalmi kötetektől a regényekig minden műfaj megtalálható, de keresztrejtvények, gyermek színezők is vannak a kínálatban.

Verebélyi Judit könyvtárosnak már nagy tapasztalata van: "A magazinok közül a női témájú újságokat keresik elsősorban. Természetesen a sport is nagyon kedvelt. Volt olyan olvasónk, aki visszatérő volt, nem is egy. A legrégebbi az egy öt és hat évvel ezelőtti standkönyvtári olvasó volt, aki a múlt héten belátogatott hozzánk. Volt olyan, aki keresztrejtvényért jött kifejezetten, azt ingyenesen el lehet vinni és nagy örömmel vitte magával" - mesélte.

Az adománnyal megvásárolható, használt könyvek között az idegen ajkúak is találnak olvasnivalót, de a strandkönyvtár látogatói jellemzően magyarok. A kölcsönözhető könyvekért ezer forint kauciót kér a könyvtár és ezeket két-három héten belül kell visszahozni. A kínálatot úgy igyekeznek kialakítani, hogy minden korosztály megtalálja a kedvencét, érdeklődési köre szerint is.

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgató helyettese így látja: "Bár az első napokban esős időven indítottunk, de szépen behozta az időjárás a lemaradást. Ezen a héten már kánikula van, úgyhogy már látszik a strandközönség létszámán is, hogy jobban jönnek a strandra. Bár megfigyelhető, hogy ebben a két utolsó covidos évben kevesebb a strandközönség, mint a korábbi években."

A Fejér György Városi Könyvtár vezetője hozzátette: ez nyilván megmutatkozik a könyveket, kiadványokat kölcsönzők létszámában is - de ettől függetlenül sokan igénybe veszik a szolgáltatásaikat. Közel hatvan féle folyóirat, napilap áll a strandolók rendelkezésére. Az újságok és a magazinok esetében csak annyi a megkötés, hogy egy alkalommal maximum négy vihető el, egy óra időtartamra.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár