Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Sokan látogattak el a II. Hangárfesztiválra
2021. júl. 26. hétfő | Sármellék
Sokan látogattak el a II. Hangárfesztiválra
Hadibemutató, tankok, katonai felszerelések, tűzoltók. Ezekkel és még sok más érdekességgel is találkozhatott a közönség a II. Hangárfesztiválon. A Sármelléki Repülőtér mellett található terület ismét megtelt élettel, a hétvégén több ezren látogattak el a rendezvényre, melynek célja a hagyományőrzés és a honvédelmi nevelés is.

Szovjet csapatok támadják a magyar katonákat a II világháború idején Sármellék és Zalakomár között. Ezt a csatát elevenítették fel a tapolcai és a soproni hagyományőrzők a Hangárfesztivál második napján. A részletgazdag hadibemutatón láthatta a közönség a katonák és az ápolók ruházatát, és a különböző tankokat is.

„Nagyon jó volt, nagyon izgalmas volt, főleg mikor jött a repülő, illetve mikor a tankok lőttek. Nagyon jó volt, szerintem nagyon színvonalasra sikerült.” - mndta el Hégely András.

„Voltam már katona és keresztfiam részére szerettem volna megmutatni, hogy milyenek ezek a lánctalpas harci járművek, illetve hát ugye nagy meglepetésünkre légi járművet is volt szerencsénk megtapasztalni, úgyhogy nagyon jó érzés volt.” - osztotta meg Langstadler Attila.

A közönséget egy tigris replikája is elkápráztatta, amely például a szovjetek repülőgépét is harcképtelenné tette az eseményen. A hagyományőrzők második alkalommal érkeztek a Hangárfesztiválra.

„Mi ezeket általában azt szoktam mondani, hogy amikor vége a játéknak, mi holnap estétől már készülünk a következőre Ami lehet egy év múlva lesz, vagy mint most a példa mutatja két évvel később ugye. Amúgy ez a forgatókönyv az tavalyelőtt ősszel íródott meg, csak ugye nem tudtuk a pandémia miatt előadni.” - ismertette Vitárius György a hadibemutató szervezője.

A hadibemutató mellett a bátrabbak a tankokkal való közlekedést is kipróbálhatták. A kisebbeknek élvezetes volt a tűzoltó bemutató is, ahol maguk olthatták el a tüzet. Nagy népszerűségnek örvendtek a hangárokban lévő relikviavásárok is. A szervezők igyekeztek mindent igényt kielégítő programot összeállítani a két napra.

„Mit az első alkalommal, az volt a cél, hogy a Balaton-parton egy különleges szórakozást nyújtsunk az itt élőknek és az idelátogatóknak. Hiszen a turisztikai szezon közepén állunk. És ezzel a ahgyományőrző hadifesztivállal is igyekeztünk egy plusz olyan látnivalót, érdekességet nyújtani itt a Balaton mellett, ami miatt érdemes ezt a régiót választani mindenkinek pihenésre és itt eltölteni a nyaralását.” - mondta el Farkas Gábor főszervező.

A Hangárfesztiválon történelmi előadások is elhangzottakk, melyeken eddig kevésbé köztudott tényeket ismerhetett meg a közönség. A programkavalkád a honvédelmi nevelésnek is fontos részét képezi.

„Ugye a honvédelmi nevelésben mi azt tűzzük ki célul, hogy a gyerekek megismerkedjenek azzal a kötelességgel, hogy minden magyar állampolgárnak kötelessége a haza védelme. Erre fel kell készülni. Minél fiatalabb korban találkoznak ezzel a dologgal, annál inkább tudatosul ez bennük. És később nyilván a tanulmányaik során is tudják azt, hogy mit jelent az, hogy van egy hazánk, amit meg kel védeni, amiért tenni kell.” - emelte ki Szabó István honvédelmi államtitkár.

A II. Hangárfesztivál pályázat keretében valósulhatott meg, melyre idén is többezren látogattak el. A programot várhatóan jövőre is megrendezik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2019. júl. 16. kedd 15:49 | Sármellék
Első alkalommal rendezték meg Sármelléken a Hangárfesztivált.
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
KREA TV
19:13
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika TV
21:00
21:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.