+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthely fekete krónikája - bűnesetek az 1910-es évekből
2021. július 20. kedd 13:51 - Keszthely
Keszthely fekete krónikája - bűnesetek az 1910-es évekből
Miért gyilkolták meg a közjegyzőt, hogy lett végzetes a báró és az úrilány kapcsolata, ki volt a keszthelyi „Édes Anna”? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatnak a Helikoni városi séták résztvevői. A tematikus program legutóbbi epizódja Keszthely 1910-es évek fekete krónikáját tárja fel.

„Római Mihály nyugalmazott adóellenőr eléri Lénárd Ernőt, három lövést ad le rá és elindul az Iskola utca felé, az a Fő tér egyik mellékutcája” - az 1911-es merénylet helyszínén, az Amazon bejáratánál mondta el a királyi közjegyző meggyilkolásának történetét Iski Szilvia. A Helikon Kastélymúzeum történész-muzeológusa elmondta, a korabeli újságok – a Keszthelyi Hírlap és a Balaton Vidéke – mellett, bűnügyi, bírósági tudósítások, néhány esetben a levéltárak fogolytörzskönyvei segítségével kutatta fel a keszthelyi bűneseteket.  

„Azért is adtuk egyébként azt a címet, hogy ’Egy csendes fürdőváros bűnös titkai’, mert az ember azt gondolná, hogy a boldog békeidők Keszthelye, amikor egy kis fürdővárosunk volt még, akkor itt tulajdonképpen szinte unalmas élet folyt. De akik ismerik ezeket a történeteket és voltak már ilyen sétákon, azok pontosan tudják, hogy egyáltalán nem. Valóban itt a bűncselekmények között merényletek, rablógyilkosságok, nők ellen, gyerekek ellen, vagy éppen egyszerű szélhámosságok, rejtélyes postazsák eltűnés is volt 1913 februárjában” - nyilatkozta a kastélymúzeum munkatársa. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok Keszthely iránt érdeklődő jön el a sétákra, de számos turista is jegyet vált a programra. Több a visszatérő vendég. Iski Szilvia igyekszik minél izgalmasabb történeteket összegyűjteni. A városi séták interaktív módon zajlanak. Szaffner Violetta három éve él Keszthelyen, lenyűgözi a város múltja, szeretné minél jobban megismerni Keszthelyt. Ehhez kínál jó lehetőséget a kastélymúzeum programja.

„Azt hiszem, ez mindenki számára egyértelművé teszi, hogy lehet szeretni a várost, a történelmet és mindent ami itt történik. Szerintem nagyon érdekes és nagyon fontos ezt tudni. Örülök, a következőre is jövök” - mondta televíziónknak Szaffner Violetta. 

A Helikon Kastélymúzeum augusztus végéig három témában hívja még az érdeklődőket városi sétára. A bűnesetek mellett női szemmel nyújtanak betekintést a boldog békeidők Keszthelyébe, de a múlt századok ragályos nyavalyáiról is hallhat az érdeklődő közönség. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Kiállítással kezdődött az őszi program Gyenesdiáson.
 
Fonalba és tollba álmodott világ címmel nyílt kiállítás a Balaton Színházban.
 
Rendhagyó véradás lesz pénteken Keszthelyen. A Helikon Kastélymúzeum ad helyet majd a rendezvénynek.
 
A hétvégén, szeptember 19-én idén utolsó alkalommal nyitott ki a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert.
 
Családi napot szerveztek Gyenesdiáson a megújult Festetics Imre Élményközpontban.
 
Vasárnap rajtolt el a 14. Intersport Keszthelyi Kilométerek. Több, mint ezer futó vett részt a programon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár