+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A bor és a nyitás ünnepe Gyenesdiáson
2021. július 16. péntek 13:57 - Gyenesdiás
A bor és a nyitás ünnepe Gyenesdiáson
A 22. Gyenesdiási Bornapok nem csak a bor, hanem a nyitás ünnepe is – hangzott el a program első napján. A Kárpáti Korzóra ismét kitelepültek a borházak, hogy a környék nedűit kínálják a vendégeknek. A színpadon helyet kap a népi és a könnyűzene is. Pénteken Odett, szombaton pedig az Anna & The Barbies lép fel Gyenesdiáson.

Ismét élettel telt meg a gyenesdiási Kárpáti Korzó. A nagyszínpad mellett felállított borházaknál helyiek és nyaralóvendégek kóstolták a környék borait. A lazításoknak köszönhetően korlátozások nélkül lehetett megszervezni a bornapokat, immár 22. alkalommal. A környék zászlós bora, a rizling nagy népszerűségnek örvendett.

„Elsősorban a környéken mindenhol van rizling, a rizlinget mindig megkóstoljuk. A feleségemnek a kedvence a rajnai rizling, ő nagyon szereti.” - mondta egy vendég, Mészáros József.

A hagyományokhoz híven a borünnep első napja a népi kultúra jegyében telt. Elsőként a Gyenes Néptánc Együttes örvendeztette meg produkciójával a közönséget. Az esemény megnyitóján Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere arról beszélt, az elmúlt másfél év mindenkinek nehéz volt, különösen azoknak, akik szeretteiket veszítették el. Az egybegyűltek fejet hajtottak a tavaly elhunyt Rádi László és Páli Lajos előtt. Elhangzott, a program nem csak a bor, hanem a nyitás ünnepe is.  

„Az a legszebb, hogy újra együtt lehetünk valóban és mindenféle kötöttség nélkül. A vezetőink megtettek mindent azért – és ez nem púder semmi szín alatt sem – hogy ma felszabadultan ez az ország ünnepelhet. Hogy mi jön ez után, azt nem tudjuk pontosan, de sokkal jobb lesz, mint amilyen volt a helyzetünk.” - emelte ki az elnök-nagymester.

A gyenesi bornapok egyben a település hagyományainak ünnepe is. Erről Gál Lajos polgármester beszélt a megnyitón. A község első embere hangsúlyozta, a szőlőtermelésnek és a borkészítésnek nagy múltja van Gyenesdiáson.

„A hagyománytisztelet, a magyarság tisztelete, a borkultúra tisztelete megjelenik ezen az ünnepen és én azt hiszem, hogy ezt szeretnénk folytatni a következő időszakban is. Az lényeges, hogy tisztelgünk a borrendi kultúrát ápolók előtt is, a termelők előtt elsődlegesen.” - tájékoztatott Gyenesdiás polgármestere.

A borünnepen kihirdették Gyenesdiás Borát is. A versenyt idén Dr. Szakonyi József Rizling Szelekció 2020 nevű itala nyerte.

Csütörtökön folytatódott a népzenei produkciók sora, a Gyenesdiási Dalárda és az Ifjú Citerások is színpadra léptek. Pénteken Odett koncertre várják a vendégeket, szombaton pedig az Anna & The Barbies lesz a fő produkció. 

Regman Karola - Keszthelyi TV            

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár