+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az Aranycsapat örökös tartalékkapusára emlékeztek Keszthelyen
2021. július 13. kedd 15:38 - Keszthely
Az Aranycsapat örökös tartalékkapusára emlékeztek Keszthelyen
Az Aranycsapat örökös tartalékkapusára emlékeztek hétfőn a Szent Miklós temetőben. Gellér Sándor urnájánál az Aranycsapat Emlékév Testület és a város képviselői gyűltek össze. Az eseményen elhangzott, fontos hogy az Aranycsapat kevésbé ismert tagjait is bemutassák. A bajnok kapus fiától azt is megtudták a résztvevők, hogy milyen tisztelettel voltak egymás iránt a válogatott tagjai.

1950 és 1956 között 8 alkalommal volt válogatott az Aranycsapat cserekapusa. Gellér Sándor Londonban, az évszázad mérkőzésén és annak budapesti visszavágóján is beállhatott Grosics Gyula helyére.Az Aranycsapat örökös tartalékkapusa 1996-ban hunyt el Budapesten. Családja később Keszthelyre hozta el hamvait. Két és fél éve fedezte fel dr. Iglódi Endre, hogy a Szent Miklós temetőben nyugszik a válogatott labdarúgó. 

„Sokáig úgy tudtuk Magyarországon, hogy csupán ketten vannak vidéki temetőben az Aranycsapat tagjai közül: Lóránt Gyula ugye Kőszegen, Czibor Zoltán Komáromba, de nem, Gellér Sándor itt nyugszik a keszthelyi Szent Miklós temetőbe éppen a Festetics mauzóleum, illetve Csik Ferenc sírja közelében” - mondta dr. Iglódi Endre. 

Születésének 96. évfordulóján emlékeztek meg Gellér Sándorra az Aranycsapat Emlékév Testület tagjai. Lomniczi Zoltán elnök elmondta, fontos hogy a sporttörténelem részét képező Aranycsapat kevésbé ismert tagjait is bemutassák a sportszerető közönségnek. 

„Fontos, hogy a teljes képet lássuk, hiszen az a válogatott, az Aranycsapatnak a klasszikus felállása, amelynek a névsorát sokan, az idősebbek mindenképpen fel tudják sorolni, az soha 90 percet nem játszott egybe. Mindig voltak cserék és még ma is voltak olyan játékosok – például Fenyvesi Máté – aki hat alkalommal játszott a válogatottban” - nyilatkozta dr. Lomniczi Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke. 

Gellér Sándor akaraterejét és jó képességeit dicséri, hogy a világklasszis Grosics Gyula mellett nyolc alkalommal szóhoz jutott az Aranycsapat kapujában. Ezt a megemlékezésen résztvevő fia is megerősítette. Ifj. Gellér Sándor úgy fogalmazott, hogy önmagával is nagyon szigorú volt édesapja. A Grosics Gyulával kapcsolatban szóba került, hogy akkor még nem volt csere a labdarúgásban. Kapust, csak sérülés esetén lehetett váltani, Grosics és Gellér már előre megbeszélte, hogy ha lesz lehetőség, megoldják a cserét. Ifj. Gellér Sándor felidézte az 1954-es magyar-angol meccset, ahol labdaszedőként állhatott Grosics és édesapja kapuja mögött:  „Megkértem, hogy had legyek mindig a Gyula bácsinak a háta mögött és azokat a labdákat próbáltam – lehet azért lettem gyors mert – minél hamarabb akartam, hogy én hozhassam vissza. A második félidőben, amikor szintén elrúgtak az angolok egy labdát, én hoztam vissza, én adtam neki oda és akkor csak annyit jegyzett meg halkan, amikor átvette a labdát, hogy jön mindjárt apád.”

A megemlékezésen részt vett ifj. Buzánszky Jenő és koszorút helyezett el Nagy Bálint polgármester is.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus